17 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 17:50
No menu items!

Decizie finală în Consiliul UE: Tarifele de roaming vor fi eliminate până pe 15 iunie

spot_img

Reprezentanții statelor UE au aprobat miercuri acordul final privind eliminarea, din 15 iunie 2017, a tarifelor pentru serviciile mobile de roaming pentru consumatorii finali.

Săptămâna trecută, Președinția malteză a UE anunțase că a ajuns la un acord provizoriu în acest sens cu Parlamentul European.

Eliminarea tarifelor pentru serviciile mobile de roaming pentru consumatori va fi asigurată printr-o scădere bruscă a prețurilor maxime de roaming cu ridicata.

Reforma stabilește cât de mult pot percepe reciproc operatorii pentru utilizarea rețelelor lor în vederea furnizării de servicii de roaming. Noile plafoane trebuie să fie suficient de reduse pentru a permite operatorilor să ofere clienților lor servicii de roaming fără suprataxă și fără majorarea prețurilor la nivel național. În același timp, acestea trebuie să fie suficient de ridicate, astfel încât operatorii din țările vizitate să fie în măsură să își recupereze costurile fără a mări prețurile cu amănuntul de pe piața internă. În plus, plafoanele ar trebui să permită întreținerea și modernizarea permanentă a rețelelor, astfel încât cetățenii să se poată bucura de o conectivitate fără probleme peste tot – de la cele mai aglomerate destinații de vacanță la cele mai îndepărtate regiuni din Europa.

Întrucât utilizarea datelor a crescut exponențial în ultimii ani și se așteaptă ca aceasta să continue să crească, cea mai importantă parte a reformei este noul plafon pentru date. Odată cu eliminarea tarifelor de roaming, se preconizează că va crește și utilizarea datelor în străinătate, deoarece consumatorii nu vor mai fi nevoiți să caute puncte de conectare wifi pentru a beneficia de o navigare la prețuri accesibile.

În temeiul acordului, la 15 iunie 2017, tariful maxim cu ridicata pentru date va scădea de la plafonul actual de 50€/GB la 7,7€/GB și va scădea apoi în continuare, în etape:

  • de la 1 ianuarie 2018 – 6€/GB
  • de la 1 ianuarie 2019 – 4,5€/GB
  • de la 1 ianuarie 2020 – 3,5€/GB
  • de la 1 ianuarie 2021 – 3€/GB
  • de la 1 ianuarie 2022 – 2,5€/GB

Această scădere treptată a plafoanelor de date reflectă speranța că creșterea gradului de utilizare a serviciilor mobile de date, combinată cu economii de scară mai mari, tehnologii noi și o concurență efectivă, va reduce costul furnizării de servicii de roaming cu ridicata în următorii ani. Această abordare agreată prevede plafoane semnificativ mai mici decât plafonul fix de 8,5€/GB, propus inițial de Comisie, permițând în același timp întreprinderilor să investească în viitoarele rețele mobile de a cincea generație (5G).

La 15 iunie 2017, tariful maxim cu ridicata pentru apelurile vocale va fi redus de la 0,05€/min la 0,032€/min. Plafonul pentru mesajele scrise va scădea de la 0,02€ la 0,01€ pe mesaj.

Împreună cu politica utilizării rezonabile în sectorul cu amănuntul, aceste noi niveluri ale plafoanelor vor garanta că eliminarea tarifelor de roaming este sustenabilă în întreaga UE.

Normele urmează să fie revizuite o dată la doi ani

Comisia va trebui să raporteze la fiecare doi ani cu privire la modul în care funcționează normele și, dacă este cazul, să propună noi plafoane. Primul raport trebuie prezentat până la15 decembrie 2019.

Noile norme trebuie puse în aplicare până la 15 iunie 2017, astfel încât tarifele de roaming să poată fi eliminate, astfel cum este prevăzut în regulamentul privind serviciile de roaming adoptat în 2015.

Din punct de vedere politic, se așteaptă ca următorii pași să fie adoptarea regulamentului de către Parlamentul European, în aprilie, și de către Consiliul de miniștri, în mai.

V.B.