Decizie de ultimă oră de la Guvern. Românii, alertați prin SMS în situații de urgență

Aplicația pentru avertizarea populației înaintea situațiilor de risc major – “Sistem Alert” – va fi dezvoltată și implementată de ANCOM, IGSU, STS, în colaborare cu operatorii de telefonie, potrivit unui comunicat al Guvernului transmis luni.

“Premierul Mihai Tudose a cerut astăzi (luni – n.r.) implementarea în cel mai scurt timp a unui sistem integrat de alertare a populației în situații de risc major, prin mesaj de urgență transmis pe telefonul mobil. <<Sistem Alert>> va fi dezvoltat și implementat de ANCOM, IGSU, STS, în colaborare cu operatorii de telefonie. (…) <<Sistem Alert>> va funcționa prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaților pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente și funcționale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcție de situațiile de urgență apărute la nivel regional – fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamități și situații de risc”, se arată în comunicatul Executivului.

Potrivit comunicatului, soluțiile tehnice vor fi stabilite în cadrul unui grup de lucru constituit din reprezentanți și experți ai entităților menționate, care va avea prima întâlnire luni, la ora 15.00.

În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică și pregătire a populației pentru utilizarea acestui sistem, indică sursa citată.

 

Premierul Tudose a precizat, luni dimineață, la Radio România Actualități, că reprezintă o prioritate punerea în practică a unui sistem eficient de alarmare.

“Ceea ce va fi o prioritate, începând cu ziua de astăzi, să stabilim un sistem de alarmare funcțional. Este o idee, m-am sfătuit și azi-noapte cu specialiștii, ca, prin intermediul intermediul rețelelor de telefonie mobilă, toți cei aflați în zonele unde există pericol să se petreacă aceste fenomene extreme să primească o avertizare pe telefon și aici va trebui să lucrăm cu ISU și cu operatorii de telefonie mobilă. De asemenea, rolul radioului public este, după părerea mea, esențial în acest sens”, a declarat șeful Guvernului.

Tudose va merge luni după-amiază în zonele din vestul țării afectate de fenomenele meteorologice extreme, unde va avea discuții cu reprezentanții autorităților locale și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în scopul evaluării situației din teren și identificării celor mai rapide măsuri de intervenție și de sprijin pentru persoanele și comunitățile afectate.

R.D.

NICIUN COMENTARIU