13.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 19:39
No menu items!

Decizie a parlamentului european: fondurile UE, redirecționate către statele membre care adăpostesc refugiați

spot_img

Actualizarea normelor politicii de coeziune va permite realocarea rapidă a fondurilor pentru a ajuta rapid țările UE și regiunile acestora să ofere sprijin de urgență (cazare temporară, aprovizionare cu alimente și apă, asistență medicală sau acces la educație) persoanelor care fug de agresiunea Rusiei în Ucraina, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European. 

Potrivit sursei citate, pot fi incluse aici fonduri prevăzute în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020 care nu au fost încă alocate sau cheltuite, precum și o sumă suplimentară de 10 miliarde de euro din fondurile „REACT-EU”.

Statele membre UE pot cere retroactiv UE să recupereze banii pe care i-au cheltuit pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni, începând cu 24 februarie, data la care Rusia a invadat Ucraina. UE va fi în măsură să finanțeze 100% (în loc de procentul obișnuit de 85%) cheltuielile din fonduri de coeziune efectuate de statele membre pentru încă un an (de la jumătatea anului 2021 până la jumătatea anului 2022).

Fondurile de coeziune ale UE sprijină investițiile care promovează coeziunea economică, socială și teritorială a UE, încercând să corecteze inegalitățile dintre regiunile sale.

Cu 575 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” și trei abțineri, eurodeputații au prelungit, de asemenea, cu un an, până la jumătatea anului 2024, perioada în care pot fi utilizate atât Fondul pentru azil, migrație și integrare, cât și Fondul pentru securitate internă (2014-2020), pentru a oferi statelor membre acces rapid la resursele neutilizate. Astfel, 420 de milioane de euro ar putea fi deblocate și disponibile pentru cazare, hrană, asistență medicală sau personal suplimentar.

Potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR), peste 3 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la invadarea de către Rusia la 24 februarie, majoritatea mergând către țările învecinate.

Textul adoptat joi va fi transmis Consiliului UE în vederea adoptării formale. Regulamentul va intra în vigoare la o zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE.

R. Dan