23.5 C
București
marți, 5 iulie 2022 - 8:55
No menu items!

Papa Francisc critică investițiile în domeniul apărării: „O nebunie. Mi-a fost rușine când am citit”

spot_img

Papa Francisc a criticat, joi, creşterea cheltuielilor pentru apărare ale statelor occidentale în urma invaziei ruse în Ucraina, calificând-o drept „o nebunie”. Papa  spune că trebuie găsită o nouă cale de echilibrare a puterii mondiale, relatează Reuters.

Războiul din Ucraina este un produs al „vechii logici a puterii care încă domină aşa-numita geopolitică”, a precizat suveranul pontif.

Răspunsul real nu implică mai multe arme şi mai multe sancţiuni, a mai spus Papa Francisc.

„Mi-a fost ruşine când am citit că un grup de state s-a angajat să cheltuiască două procente…din PIB pentru achiziţionarea de armament ca răspuns la ce se întâmplă în prezent. O nebunie”, a mai afirmat liderul Bisericii Catolice.

Papa Francis a spus că este nevoie de „un mod diferit de a guverna lumea globalizată, nu arătându-ţi dinţii, aşa cum se face acum, ci o modalitate diferită de a încadra relaţiile internaţionale”.

El nu a făcut nicio sugestie cu privire la modul în care ar putea fi făcut acest lucru.

De când a început războiul, Papa Francisc a criticat Moscova, numind războiul din Ucraina „o agresiune nejustificată” şi denunţând „atrocităţi”. Cu toate acestea, Papa Francisc nu a menţionat explicit numele Rusiei.

R. Dan