18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 22:00
No menu items!

Decizia de ieșire din izolare după COVID, contra cost la medicii de familie

spot_img

Medicii de familie se plâng că tot ei vor fi cei care vor elibera dovada ieșirii din perioada de izolare pentru persoanele care au avut contact direct cu cineva infectat cu coronavirus. Ei susțin că este încă o birocrație în plus, deoarece în aplicația Corona forms se vede clar perioada în care pacienții au stat acasă. În plus, adeverințele vor fi achitate de pacienți, deoarece nu sunt decontate din fondul de asigurări de sănătate.

„Ceea ce ne-a surprins în acest weekend fost o nouă hotărâre a Guvernului de această dată, cu tot felul de anexe pentru diversele categorii de activităţi, este acea hotărâre prin care s-a decis continuarea stării de alertă, unde pentru angajatori a apărut obligaţia să solicite angajaţilor o adeverinţă care să dovedească faptul că au trecut prin boală. Iar această adeverinţă, bineînţeles, că cine să o dea, decât medicul de familie”, a explicat pentru News.ro, Dr. Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Medicii de familie sunt revoltaţi pentru că pacienţii sunt puşi pe drumuri pentru încă un act medical care este, în opinia lor, inutil. În plus, aceste adeverinţe sunt contra cost, spune dr. Raluca Zoiţan, pentru că nu sunt decontate prin fondul asigurărilor sociale de sănătate.

”De asemenea aceste hârtii costă, pentru că orice adeverinţă medicală care nu are legătură cu consultaţia medicală, ci este doar solicitată de un terţ, fie că este vorba despre angajator, primărie sau oricine o solicită, aceste hârtii nu sunt decontate din fondul asigurărilor sociale de sănătate şi atunci persoana care le solicită trebuie să le plătească, în cazul de faţă, pacientul.

Pacienţii sunt supăraţi când află că trebuie să plătească, nu înţeleg de ce noi le cerem bani pentru că percepţia este că la medicul de familie totul trebuie să fie gratis, apoi când le explică înţeleg, se supără pe autorităţi dar nu fac nimic”, a precizat Dr. Raluca Zoiţanu.