13.5 C
București
luni, 22 aprilie 2024 - 19:08
No menu items!

De ziua Poliției de Frontieră, fostul șef de la Siret a fost arestat pentru corupție

spot_img

Fostul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, comisar şef Nelu Fediuc, reţinut de procurori pentru luare de mită în formă continuată şi influenţarea declaraţiilor, a fost arestat preventiv, sâmbătă seară, de Tribunalul Suceava.

fediuc siret

DNA Suceava a solicitat arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a lui Nelu Fediuc şi a lui Paul Pârjolea, reţinut în acelaşi dosar, pentru cămătărie.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Suceava a admis cererea DNA Suceava în cazul lui Nelu Fediuc, astfel că pe numele acestuia a fost emis mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile, în timp ce în cazul lui Paul Pârjolea solicitarea a fost respinsă, iar acesta va fi cercetat în libertate.

În acelaşi dosar, procurorii DNA au dispus cercetarea sub control judiciar a şefului SPP Suceava, colonelul Lucian Solcan, şi a inspectorului vamal principal din Vama Siret, Gheorghe Robu.

Procurorii anticorupţie susţin că, în perioada 2008-2012, Nelu Fediuc, în virtutea atribuţiilor de serviciu, a asigurat protecţie în Vama Siret pentru mai multe persoane care tranzitau ţigări prin punctul vamal peste plafonul legal admis de lege şi cu sustragerea de la plata taxelor vamale.

Astfel, pentru a beneficia de această „protecţie”, persoanele respective trebuiau să achite câte o taxă lunară care a fost stabilită iniţial la suma de 200 de dolari, după care a fost mărită până la 500 – 1.000 de euro, la cererea comisarului şef.

DNA Suceava susţine că în schimbul aceleiaşi „protecţii”, în intervalul februarie – august 2008, inculpatul Nelu Fediuc a beneficiat şi de favoruri sexuale din partea unei martore denunţătoare.

În acelaşi dosar, şeful SPP Suceava, Lucian Solcan, este acuzat că în perioada în care a fost ofiţer la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă a perceput „taxă de protecţie” de la mai multe persoane pentru a le permite tranzitarea frontierei cu ţigări şi alte produse de contrabandă.

Vineri dimineaţă, procurorii DNA au făcut şapte percheziţii în judeţele Suceava şi Botoşani, două dintre acestea având loc în biroul şefului SPP pentru Suceava şi Botoşani aflat în sediul Consiliului Judeţean Suceava şi în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite în perioada 2008-2014.

Poliţia de Frontieră Română a aniversat, sâmbătă, printr-o serie de manifestări, 150 de ani de la semnarea, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a Decretului numărul 893/1864, prin care cele două corpuri grănicereşti, „de dincoace şi dincolo de Milcov”, s-au unificat, formând un corp specializat în păzirea frontierelor statului român modern.

foto: ziare.com

M.N.