3 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022 - 19:53
No menu items!

Curtea de Justiție a UE: Legea stocării datelor încalcă deosebit de grav drepturile cetățenilor

spot_img

interceptari-telefoane1

Directiva europeană privind stocarea datelor de trafic informațional (2006/24/EC), mai cunoscută drept Directiva “Big Brother”, a fost declarată, marți, nevalidă de magistrații Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Aceștia au concluzionat că actul normativ încalcă de o manieră “deosebit de gravă” drepturile fundamentale la respectarea vieții private și la protecția datelor cu caracter personal. În consecință, și legea prin care România a ratificat și a pus în aplicare această directivă încă din 2012 (Legea nr. 82/2012) încalcă grav drepturile cetățenilor.

Astfel, prin decizia de marţi, CJUE a statuat că, prin impunerea păstrării datelor şi permiţând accesul autorităţilor naţionale competente, directiva reprezintă o imixtiune deosebit de gravă în drepturile fundamentale la respectarea vieţii private şi la protecţia datelor cu caracter personal. În plus, faptul că păstrarea şi utilizarea ulterioară a datelor sunt efectuate fără ca abonatul sau utilizatorul înregistrat să fie informat, poate da persoanelor vizate sentimentul că viaţa lor privată este obiectul unei supravegheri constante.

Admiţând că motivele care au stat la baza adoptării directivei sunt legitime, scopul urmărit fiind combaterea criminalităţii şi siguranţa publică, Curtea a constatat că legiuitorul UE a depăşit limitele impuse de respectarea principiului proporţionalităţii.

VEZI AICI DECIZIA CJUE

Cu alte cuvinte, și Legea nr. 82/2012 încalcă grav drepturile fundamentale și prin urmare ar trebui abrogată. O spun la unison, atât specialiști în Drept consultați de Sursa Zilei, cât și experți ai societății civile. De altfel, reprezentanții APADOR-CH au cerut încă de marți Guvernului abrogarea acestui act normativ.

Decizia CJUE din 8 aprilie 2014 consfinţeşte importanţa respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti pentru construcţia europeană. Solicităm Guvernului şi Parlamentului României să se alinieze acestei decizii şi să adopte de urgenţă măsurile care se impun pentru abrogarea Legii nr. 82/2012 şi a celorlalte reglementări derivate din aceasta.

comunicat de presă

APADOR – CH

Adoptată în iunie 2012, Legea 82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului a intrat în vigoare fără nicio problemă în România. Nu a fost atacată la Curtea Constituțională nici de opoziția politică, nici de Avocatul Poporului, deși un act normativ similar fusese declarat neconstituțional în 2009.

Legea permite stocarea tuturor convorbirilor telefonice, inclusiv a SMS-urilor, dar și a corespondenței electronice (email, messenger, convorbiri pe rețele de socializare, etc.) timp de șase luni, ele putând fi apoi puse la dispoziția Serviciului Român de Informații, fără ca cei vizați de o astfel de solicitare a SRI să fie informați. În plus, în baza aceleiași legi, toate structurile care ar putea beneficia de aceste date (din cadrul Poliției sau Parchetului) pot intra în posesia lor doar după anunțarea prealabilă a SRI, care a devenit astfel  “beneficiarul, dar și gestionarul suprem” al acestor informații.

Specialiștii în Drept susțin că, prin aplicarea acestei legi, România riscă acum nu doar un val de condamnări la CEDO – în cazul celor cărora drepturile fundamentale le-au fost încălcate deja din 2012 și până acum -, dar și condamnarea la Curtea de Justiție a UE.

Raluca Dan