19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 8:24
No menu items!

Cum susține primarul Oprescu afacerile de lux ale patronului Rotary

spot_img

Societatea Rotary Construcții, deținută de Mihai Leonard Rotaru mai încasează și anul acesta peste 17,4 milioane de euro din bugetul Primăriei Capitalei, pentru reabilitarea vechiului sediu al municipalității, care ar fi trebuit să fie finalizat

Primarie_Oprescu_SZReabilitarea vechiului sediu al Primăriei Capitalei, situat pe Bulevardul Regina Elisabeta, este de departe „afacerea de mandat” a primarului general Sorin Oprescu. Luni, consilierii generali au avizat proiectul de buget girat de edil, prin care societatea Rotary Construcții mai încasează încă 77 de milioane de lei (peste 17,4 milioane de euro), pentru a finaliza lucrările care ar fi trebuit să fie încheiate încă din 2013.

Banii bucureștenilor, în buzunarele afaceristului Mihai Leonard Rotaru

Vizibil deranjat de jurnaliștii curioși, la începutul acestui an, Sorin Oprescu anunța că municipalitatea se va muta, la finele lunii martie, în vechiul sediu. Surpriză însă, lucrările de reabilitare, începute cu aproape cinci ani în urmă, nu sunt finalizate, iar pentru asta Rotary Construcții mai încasează încă 17, 4 milioane de euro.

Asta, după ce, an de an, banii au curs către societatea care s-a menținut pe piață grație mărinimiei primarului general. În total, din 2011 până la finele anului trecut, pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare de către Rotary Construcții, s-au alocat de la bugetul Primăriei Capitalei, aproape 24 de milioane de euro.

În timp ce deconta facturi pentru Rotary, edilul Sorin Oprescu deconta și plata chiriei pentru clădirea din Splaiul Independenței, unde municipalitatea s-a mutat încă din 2010, pentru ca vechiul sediu să poată fi reabilitat și consolidat. Doar până la finele lui 2013, peste 11,6 milioane de euro au intrat, potrivit contractului, în conturile proprietarului – care a ajuns să dea în judecată Primăria Capitalei pentru restanțe la chirie. Pe care Oprescu s-a încăpățânat să o achite în condițiile în care ar fi putut să cumpere imobilul cu mult mai puțin.

Cine e Mihai Leonard Rotaru

Afacerile lui Mihai Leonard Rotaru, proprietarul Rotary Construcții SRL, au devenit extrem de profitabile în mandatul de primar al lui Traian Băsescu (2000 – 2004), căruia i-a finanțat, ulterior, campaniile electorale la prezidențiale. Rotary Construcții a devenit încă din acea perioada “firma de casă” a Primăriei Capitalei, statut pe care și l-a consolidat în mandatul de primar al lui Adriean Videanu, dar și în mandatele lui Sorin Oprescu.

În 2012 – 2013, Rotaru s-a apropiat de lideri ai PSD. Inițial a investit în SIF Moldova (de unde a încasat în 2013 și 2014 peste 12 milioane de lei din dividende), apoi a cumpărat acțiuni la CSU Craiova, finanțat de Primăria Craiova, condusă de Lia Olguța Vasilescu.

Raluca Dan/Marilena Nedelcu