21.3 C
București
luni, 22 iulie 2024 - 7:55
No menu items!

Cum s-a golit, într-o oră, centrul de carantină Techirghiol: Strigau la balcoane „eliberare”! Au plâns, de fericire, la plecare

spot_img

Au chemat avocați, au sunat la 112 și Direcția de Sănătate Publică și au cerut să vină poliția să-i eliberereze, așa descriu angajații centrului de carantină organizat, în luna martie, la sanatoriul Techirghiol. Angajații sanatoriului au povestit, în exclusivitate, pentru corespondentul EVZ la Constanța, scenele care au urmat publicării în Monitorul Oficial a deciziei privind neconstituționalitatea ordinului de ministru care reglementa carantina, izolarea și internarea obligatorie.

„Cereau să plece imediat pentru că au acest drept. A fost nebunie. Într-o oră au plecat toți.  La ora 21,00 sanatoriul era gol. Ce bucurie pe ei, erau fericiți, plângeau că, în sfârșit, sunt liberi. Au considerat că au stat în inchisoare, cu toate condițiile optime asigurate de conducerea sanatoriului, masă, televizor, internet, chiar și țigări pentru fumători”, a declarat, pentru EVZ, un angajat al sanatoriului în care au fost ținuți, în carantină, sute de români ce au revenit pe teritoriul țării după declararea stării de urgență.

În total, 31 de persoane au părăsit, sub semnătură, Sanatoriul Techirghiol, așa cum cere ordinul semnat de Raed Arafat, vineri, care invocă pedepsele cu ani grei de închisoare pentru cei care zădărnicec combaterea bolilor. După modificările făcute de guvern în luna martie, nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu 1 până la 5 ani, sau chiar cu 15 ani dacă a avut drept consecință moartea cuiva.

Oamenii și-au asumat pe proprie răspundere să stea în autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile cu respectarea regulilor de igienă și protecție și să anunțe la 112 apariția simptomelor de Covid-19.

Prin aceeași procedură au trecut și două treimi dintre persoanele internate în centrul de carantină al Primăriei Capitalei.

65 dintre cele aproape 100 de persoane internate în centrul de carantină al Primăriei Capitalei au plecat acasă la cerere, a anunțat sâmbătă viceprimarul Aurelian Bădulescu. Toți cei 65 se aflau în carantină, într-un hotel din nordul Bucureștiului, pentru că au încălcat regula izolării la domiciliu. În centru au mai rămas 30 de persoane, printre care membrii lotului de Haltere, cetățeni americani, olandezi, dar și câțiva emigranți ilegali.

„Toate persoanele au decis să pună în aplicare ce a decis Curtea Constituțională, că ordinul de ministru care impune izolarea și carantina este neconstituțional. Au luat decizia să plece acasă. Autoritățile nu mai au nicun control”, a declarat viceprimarul Aurelian Bădulescu sâmbătă, la Digi24.