4.6 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 7:50
No menu items!

Cum încearcă primarul fugar Cătălin Cherecheș să tragă de timp, să nu fie extrădat din Germania

spot_img

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că autoritățile din Germania au mai făcut o solicitare omologilor români, pentru informaţii cu privire la legislaţia românească.  Gorghiu susține că este o manieră prin care avocații lui Cherecheș încearcă să-i prelungească şederea în Germania, ca să nu fie extrădat în România.

Ministrul Justiției spune că toți condamnații celebri au încercat, prin avocați, să facă cereri către autoritățile române, care mai de care mai bizare sau nejustificate, pentru ca fugarul să aibă motive să nu fie extrădat. În cazul primarului Cătălin Cherecheș, după solicitarea privind condițiile din închisorile românești, acum a fost primită alta, provind legislația din țara noastră. 

”Inclusiv săptămâna aceasta ne-a fost făcută o solicitare la care am şi răspuns imediat, o solicitare prin care au fost rugaţi să dăm anumite informaţii cu privire la legislaţia românească, pe aspectul următor, dacă acele căi extraordinare de atac formulate de avocaţii lui Cătălin Cherecheş ar putea să ducă la încetarea executării hotărârii de condamnare a lui Cherecheș, conform hotărârii instanţei de executare”, a spus Alina Gorghiu într-o conferinţă de presă. 

Ministrul Justiţiei a precizat că orice avocat din România ştie că ”simpla introducere a unei căi extraordinare de atac de către persoana condamnată nu înlătură caracterul obligatoriu şi executoriu al hotărârii definitive de condamnare, fiind un lucru prevăzut de legislaţie, astfel că l-a comunicat şi pe acesta instanţei din Germania.

”Fiecare condamnat care alege să plece la un moment dat din ţară, încearcă prin echipa de avocaţi să formuleze tot felul de apărări, care mai de care mai interesante, şi luaţi ghilimele la cuvântul interesant, bizare, ciudate, nejustificate dar este o manieră prin care încearcă să lungească şederea în Germania. Sunt absolut convinsă că instanţa va analiza legislaţia din România va analiza punctul nostru de vedere şi va continua procedura de predare în România. E o procedură în curs, face parte din cooperarea judiciară în materie penală dintre România şi Germania”, a mai spus Gorghiu. 

M. Nedelcu