22.4 C
București
vineri, 19 august 2022 - 8:04
No menu items!

Cum funcționează aplicația pe care Singapore o pune la dispoziția statelor pentru urmărirea cetățenilor suspecți de COVID-19

spot_img

Singapore pune la dispoziția dezvoltatorilor tehnologia din spatele aplicației sale de urmărire a contactelor, anunță cnbc.com. Tehnologia analizează schimbul de semnale Bluetooth dintre telefoanele mobile. 

La mai puțin de o săptămână de la lansarea unei aplicații pentru a urmări expunerea potențială la coronavirus, Singapore pune la dispoziție tehnologia în mod liber pentru dezvoltatorii din întreaga lume. Orașul-stat a lansat o aplicație numită TraceTogether pe 20 martie și a descris-o ca un instrument suplimentar pentru eforturile sale de urmărire a contactelor care se bazau pe istoricul persoanelor infectate.

Cum funcționează aplicația

Telefoanele care au instalat aplicația schimbă semnale Bluetooth pe distanțe scurte atunci când utilizatorii lor sunt aproape unul de altul. Înregistrările acestor întâlniri, inclusiv durata, sunt stocate în telefoanele respective timp de 21 de zile, în conformitate cu secțiunea de întrebări frecvente a aplicației. A adăugat că datele despre locație nu sunt colectate.

Dacă un utilizator este diagnosticat cu COVID-19, boala respiratorie cauzată de coronavirus, ar putea permite ministerului de sănătate din Singapore să acceseze datele aplicației pentru a identifica persoanele care au avut contact strâns cu persoana infectată.

Pentru a fi clar, Singapore spune că atunci când o persoană este contactată, aceasta este obligată prin lege să ajute ministerul sănătății în cartografierea mișcărilor și interacțiunilor sale, pentru a minimiza riscul unei infecții răspândite. Aceasta include furnizarea datelor de locație și jurnalor fizice sau digitale care pot fi colectate de aplicații.

Cum procedează alte state

Coreea de Sud publică mișcările oamenilor înainte ca aceștia să fie diagnosticați cu virusul, folosind urmărirea telefonului GPS, înregistrările cărților de credit, imaginile video de supraveghere și interviuri personale cu pacienții, a raportat și Washington Post, la începutul acestei luni.

Israel are o aplicație care poate avertiza utilizatorii dacă s-au intersectat cu trasele unor persoane infectate de coronavirus.

„Peste 500.000 de utilizatori cu un număr mobil înregistrat în Singapore au descărcat aplicația TraceTogether în primele 24 de ore de la lansare”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului din Singapore, pentru CNBC.

Luni, ministrul de externe din Singapore, Vivian Balakrishnan, care este și ministrul responsabil al inițiativei inteligente a țării, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că aplicația a fost instalată de mai mult de 620.000 de persoane până în prezent.

Sursă deschisă

Purtătorul de cuvânt al Smart Nation și Digital Government Office a declarat că alte țări și-au exprimat interesul pentru adoptarea tehnologiei din spatele aplicației.

„Echipa noastră de inginerie lucrează non-stop pentru pregătirea bazei de cod pentru adoptarea surselor deschise”, a spus purtătorul de cuvânt.

Aplicația este construită pe o combinație de modele centralizate și descentralizate de urmărire a contactelor; dezvoltatorii apelează la tehnologie protocolul BlueTrace.

Agenția tehnologică guvernamentală din Singapore, care a construit aplicația, nu a răspuns imediat la solicitarea CNBC pentru comentarii despre alte utilizări potențiale ale tehnologiei.

Singapore a raportat 558 de cazuri începând cu data de 24 martie, inclusiv două decese și 155 de pacienți externați, statul-oraș fiind apreciat la nivel mondial pentru abordarea sa în gestionarea focarului prin eforturi de urmărire strictă a persoanelor suspecte și carantină.

Sursa foto: singapore.news.yahoo.com