9.1 C
București
joi, 22 aprilie 2021 - 1:48

Cum explică șeful mascaților agresiunea de la Onești. Victimele au fost înjunghiate pentru că l-au atacat pe agresor, negocierea cu acesta mergea bine

Șeful SIAS, Alexandru Scurtu, a explicat, marți, intervenția mascaților de la Onești, susținând că oamenii legii erau pregătiți să intervină chiar în scara blocului, ascunși să nu-l enerveze pe agresor. Acesta ar fi înjunghiat victimele pentru că unul dintre bărbați l-a atacat, încercând să scape.

Șeful mascaților recunoaște că atunci când s-a intervenit, la ordin, mascații au avut dificultăți să spargă ușa blocată de Gheorghe Moroșanu. 

“Primul pas este izolarea zonei și controlul incidentului, lucru care a fost făcut de colegii de la Onești. A doua activitatea în gestionarea situațiilor de criză e negocierea, care încearcă rezolvarea incidentelor fără folosirea forței. Dacă din anumite motive procesul de negociere eșuează, trebuie să fim pregătiți pentru asalt, care implică două componente: asalt planificat sau asalt de intervenții în situații de urgență, unde dacă intervii sau nu intervii, apar consecințele. În cadrul procesului de negociere, vreau să fac o remarcă importantă, e o etapă necesară în astfel de incidente și el nu poate fi cuantificat în timp, procesul urmărește ca rezolvarea incidentului să se facă fără folosirea forței. Prima echipă de interveție a ajuns la fața locului la 13:53. Fiecare echipă e responsabilă de rezolvarea incidentului. Conducerea IPJ a considerat că e nevoie de o echipă SAS. Deși negociatorul era în timpul liber s-a deplasat la locul incidentului”, a mai declarat Scurtu.

Negociatorul din cadrul Poliției Bacău a explicat că s-au aplicat tehnici de ascultare activă, însă la un moment dat s-a produs un declic, în jurul orei 16:55, deși negociatorul a reușit să îl stabilizeze. De altfel, polițiștii de la fața locului i-au spus inclusiv fratelui unuia dintre victime că agresorul este foarte calm și nu se va întâmpla nimic rău. Numai că negocierile purtate cu acesta la balcon arată că Gheorghe Moroșanu era foarte agresiv, chiar nu accepta niciun fel de dialog.

Conform colegului său de la SIAS, una din victime a încercat să îl atace pe agresor.