11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 12:46
No menu items!

Cum arată un plan solid de reducere a cheltuielilor statului. Cazul Argentinei

spot_img

Guvernul noului preşedinte ultraliberal Javier Milei a anunţat marţi un program dur de austeritate, prin care îşi propune să stabilizeze economia Argentinei, puternic afectată de datorii și inflație.

Terapia de şoc anunţată de ministrul economiei Luis Caputo prevede devalorizarea cu peste 50% a monedei naţionale peso, renunţarea la proiectele de infrastructură, reducerea subvenţiilor la transporturi şi energie, reducerea drastică a numărului de ministere.

Kristalina Gheorghieva, directorul Fondul Monetar Internaţional, principalul creditor al Argentinei în urma împrumutului de 44 miliarde de dolari acordat în 2018, a calificat măsurile de austeritate drept un ”pas important spre refacerea stabilităţii” în Argentina.

Devalorizarea monedei

Începând de miercuri, peso va fi schimbat la cursul de 800 pentru un dolar, adică dublul cursului oficial. Devalorizarea va afecta foarte puternic puterea de cumpărare a argentinienilor, dintre care 40% se află deja sub pragul de sărăcie. Milei vizează o ”dolarizare” a economiei argentiniene, după ce argentinienii ”au ales deja” dolarul ca monedă a economiilor şi tranzacţiilor pe care le fac.

Oprirea subvenţiilor

Statul urmează să reducă subvenţiile publice pe care le acordă tradițional transporturilor şi energiei, a anunţat Caputo, fără să detalieze calendarul şi fără să precizeze obiectivul plafonului.

”Statul susţine în mod artificial preţuri foarte mici prin aceste subvenţii, pentru a-i face pe oameni să creadă că au bani, dar (…) acest lucru nu este gratuit, iar oamenii plătesc prin inflaţie”, a afirmat ministrul. Această măsură va afecta milioane de argentinieni, mai ales în zona Buenos Aires, care beneficiază de mult timp de transporturi comune extrem de ieftine.

Reducerea numărului de birocrați

Numărul ministerelor a fost redus de la 18 la 9, iar secretariatele şi direcţiile generale la fel, de la 106 la 54, ”o reducere cu 34% a posturilor politice ale statului”, potrivit ministrului Caputo. ”Geneza problemelor noastre a fost întotdeauna bugetară”, a afirmat acesta, adăugând că, prin modul în care au votat, argentinienii au arătat că înţeleg că ”nu există bani”.

Reducerea altor cheltuieli

Statul nu va mai scoate face licitații pentru şantiere publice şi va anula contractele pentru lucrări care nu au început. ”Şantierele de infrastructură în Argentina vor fi realizate de către sectorul privat, pentru că statul nu are nici bani şi nici finanţare pentru ale termina”, a anunţat Caputo.

Publicitatea în presă plătită de stat va fi suspendată pe o perioadă de un an.

Programele sociale vor fi păstrate

Pentru amortizarea şocului social al măsurilor de austeritate, Caputo a anunţat menţinerea unor programe precum ajutorul pentru acces pe piaţa muncii şi le va consolida pe cele primite direct de cei care au cea mai mare nevoie. Cartelele alimentare vor creşte cu 50%, iar alocaţia familială universală se va dubla.

În discursul său de învestitură susţinut duminică, Javier Milei a prevenit că situaţia se va înrăutăţi pe termen scurt înainte ca economia Argentinei să își revină. Inflația este acum la un nivel de 143% pe an.

T. S.