14 C
București
duminică, 25 februarie 2024 - 11:16
No menu items!

Cultul lui Bukele: „Cel mai cool dictator din lume” se îndreaptă spre un al doilea mandat de președinte în El Salvador

spot_img

El Salvador este pe punctul de a-și realege liderul neconvențional, Nayib Bukele, pentru un al doilea mandat. Carismaticul președinte din generația „Millenial” a captat atenția națiunii cu abordarea sa excentrică a guvernării, pregătind terenul pentru o posibilă victorie istorică duminică.

Primul mandat al lui Bukele, marcat de destructurarea bandelor criminale și de politicile inovatoare, a schimbat deja o bună parte a administrației din El Salvador. Liderul în vârstă de 42 de ani, care afișează o imagine distinctă cu o șapcă de baseball pe spate și ochelari de soare de aviator, a reușit să cultive un public devotat, atât pe plan intern, cât și în întreaga regiune. Anticiparea realegerii sale a crescut, sondajele indicând o victorie covârșitoare, ceea ce-i va asigura un nou mandat de cinci ani.

Una dintre cele mai notabile realizări ale lui Bukele în timpul primului său mandat a fost reducerea drastică a ratei criminalității. Represiunea sa draconică împotriva bandelor, criticată de unii pentru suspendarea procedurilor legale, a dus la arestări în masă și la dezmembrarea organizațiilor criminale care, cândva, afectau El Salvador.

Nayib Bukele va câștiga un nou mandat de președinte în El Salvador
Nayib Bukele va câștiga un nou mandat de președinte în El Salvador

„Cel mai bun lucru care s-a întâmplat vreodată familiilor salvadoriene”

Pentru mulți salvadorieni, acest lucru s-a tradus printr-un nou sentiment de securitate, permițând copiilor și adolescenților să se plimbe liber, fără teamă, după cum a subliniat Marta Márquez, proprietara unui stand alimentar din Nuevo Cuscatlán, citată de „Financial Times”. 

„El a fost cel mai bun lucru care s-ar fi putut întâmpla vreodată familiilor salvadoriene”, a spus Márquez, reluând sentimentele multora dintre cei care îl creditează pe Bukele pentru schimbările pozitive din viața lor de zi cu zi.

Cu toate acestea, metodele neconvenționale ale lui Bukele nu au fost lipsite de controverse. Introducerea unei măsuri de represiune în cadrul stării de urgență în 2022, criticată pentru că ar putea să afecteze mii de persoane fără legături clare cu bandele, a stârnit dezbateri atât în interiorul țării, cât și la nivel internațional.

Nayib Bukele va câștiga un nou mandat de președinte în El Salvador
Nayib Bukele va câștiga un nou mandat de președinte în El Salvador

Criticii susțin că regresul democratic rapid, împreună cu controlul președintelui asupra mass-mediei și cu o mașină de propagandă eficientă, ridică îngrijorări cu privire la viitoarea direcție a El Salvadorului.

În ciuda rezervelor, adversarii lui Bukele, Manuel Flores din partidul FMLN și Joel Sánchez din partidul Arena, s-au luptat să câștige teren în fața popularității copleșitoare a președintelui. William Menjívar, un pictor-decorator, reflectă un sentiment împărtășit de unii salvadorieni, recunoscând beneficiile în materie de securitate, dar avertizând în același timp împotriva concentrării puterii absolute într-o singură persoană.

Abordarea lui Bukele, între inovație și controversă

Dacă va fi reales, Bukele se va confrunta cu provocarea de a relansa o economie slabă, care a fost la un pas de incapacitate de plată în timpul primului său mandat. Stilul imprevizibil de guvernare al președintelui și creșterea cheltuielilor au speriat investitorii, ceea ce a determinat discuții urgente cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru o facilitate de împrumut.

Nayib Bukele va câștiga un nou mandat de președinte în El Salvador
Nayib Bukele va câștiga un nou mandat de președinte în El Salvador

Cu toate acestea, este probabil ca FMI să facă presiuni pentru eliminarea Bitcoin ca mijloc legal de plată, o măsură care ar putea avea un impact asupra imaginii personale și a brandului lui Bukele în străinătate.

În timp ce El Salvador se află la o răscruce de drumuri, alegerile de duminică nu numai că vor determina traiectoria politică a națiunii, dar vor pune în lumină și dinamica în evoluție a guvernării într-o țară condusă de un Milenial care a captat imaginația atât a susținătorilor, cât și a scepticilor.

Elena Cristea