17.5 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 6:09
No menu items!

Cu cât cresc salariile profesorilor după OUG adoptată de Guvern

spot_img

Guvernul a aprobat, joi, ordonanţa care stabileşte majorări ale salariilor în învăţământ, cu 1.000 de lei brut pentru cadrele didactice şi cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. Ministrul Educației, Ligia Deca, a dat trei exemple de salarii pe care cadrele didactice le vor avea, în funcție de experiență.

Un profesor cu studii superioare debutant are acum fără niciun spor 2.376 lei net și ar ajunge, prin OUG adoptată, la 2.956 lei net.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, experiență între 5 și 10 ani, va trece de la salariul actual, fără niciun fel de spor, de 2.713 lei, la 3.365 lei net.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime va trece de la 3.985 lei la 4.707 lei net.

„Sporul de dirigenție se aplică la 70% din cadrele didactice, mulți au plata cu ora. Dacă este să vorbim pe venituri, este o altă discuție”, a spus Ligia Deca,la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Executivul a adoptat, în şedinţa de joi, o Ordonanţă de urgenţă care prevede creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Şi cadrele didactice auxiliare vor avea o majorare tot de 1.000 de lei. Pentru personalul nedidactic din invăţământ, creşterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar.

Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă sunt aplicate de la 1 iunie.

Majorările se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, iar impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent se ridică la 2,168 miliarde de lei.

                                                                                                                    Adina Silav