2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 22:24
No menu items!

CSM modifică proiectul Ralucăi Prună privind deținuții-scriitori: “Nu vrem discriminări”

spot_img

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat marți proiectul ordonanței de urgență privind executarea pedepselor, cu precizarea că se vor considera ca executate 20 de zile pentru fiecare lucrare științifică elaborată de un deținut.

Direcția legislație, documentare și contencios din cadrul CSM a transmis plenului propunerea, cu precizarea că beneficiul zilelor considerate ca executate ar trebui să fie de 20 de zile pentru fiecare lucrare științifică elaborată sau invenție brevetată, fără a depăși limita care rezultă din aplicarea art. 96 alin. (1) lit. (a) din Legea nr. 254/2013.

Vicepreședintele CSM, Luminița Palade, a arătat că aceste 20 de zile reprezintă un număr maxim care poate fi acordat pentru o lucrare științifică, indiferent câte zile a petrecut pentru scrierea cărții respective. “Singura diferență între Ministerul Justiției și CSM pornește de la faptul că fiecare lucrare are 20 de zile de eliberare indiferent de numărul de lucrări. (…)Sunt opinii diferite care pornesc de la înțelegeri diferite ale aceleiași probleme“, a explicat Palade. Ea a precizat că nu dorește să existe o discriminare între munca fizică și cea intelectuală în închisoare.

Avizul Consiliului Superior al Magistraturii este consultativ.

Marți, Guvernul ar putea adopta în ședință ordonanța de urgență care modifică Legea privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Marți, Guvernul ar putea adopta în ședință ordonanța de urgență care modifică Legea privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

R.D.