25.7 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 16:02
No menu items!

CSM a sesizat Inspecția Judiciară după declarațiile PNL

spot_img

CSM a sesizat Inspecția Judiciară să verifice o posibilă atingere adusă independenței sistemului judiciar ca urmare a declarațiilor făcute de lideri ai PNL despre procurorul general Tiberiu Nițu

CSM

Ca urmare a informațiilor lansate în spațiul public de către reprezentanți ai clasei politice referitoare la unele activități procedurale desfășurate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și a sesizării transmise de ministrul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări în legătură cu posibila atingere adusă independenței procurorilor și independenței sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/ 2004 privind CSM, republicată cu modificările și completările ulterioare.

comunicat CSM

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a solicitat miercuri CSM să declanșeze aceste verificări pe motiv de existența unei „campanii de presiune la adresa magistraților”.

CSM cere politicienilor să își exprima mai rezervat opiniile cu privire la sistemul judiciar, mai ales dacă acestea fac referire la dosare aflate pe rolul instanțelor.

Președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Mihai Seplecan, i-a solicitat demisia procurorului general Tiberiu Nițu, pentru că procurorii nu respectă deciziile instanțelor. Mai mult, susține liberalul de la Cluj, autoritățile nu numai că nu au organizat alegerile parțiale la termen, așa cum era decizia, dar le-au și blocat, „intenționat”.Iar procurorii de la Parchetul General au soluționat cu neînceperea urmăririi penale o plângere depusă de el împotriva premierului Victor Ponta pentru abuz în serviciu în legătură cu organizarea la termen a alegerilor parțiale locale și parlamentare, mai spunea președintele CJ Cluj.