6.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 7:48

CRIZA IMIGRANȚILOR. MAI va contribui la gestionarea situației din Grecia

spot_img

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va contribui la efortul european pentru gestionarea crizei migrației din Grecia cu 70 de polițiști, 6 autospeciale, două nave de patrulare maritimă și alte mijloace logistice. Anunțul a fost făcut duminică de ministrul Petre Tobă.

Reprezentanții MAI au precizat într-un comunicat de presă că, la Reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, din perioada 17-18 martie, șefii de stat și de guvern au adoptat o serie de acțiuni și măsuri suplimentare în sprijinul Greciei, în contextul implementării acordului cu Turcia în gestionarea crizei migrației.

“Ca urmare a angajamentelor asumate, ministrul afacerilor interne, Petre Tobă a realizat o analiză la nivelul Ministerului Afacerilor Interne privind capabilitățile cu care MAI poate contribui la acest demers european. Totodată, sâmbătă 19 martie, șefii structurilor specializate ale MAI au participat la o videoconferință cu reprezentanți ai Comisiei Europene, ai statelor membre UE, ai organizațiilor internaționale FRONTEX, BESA și EUROPOL, unde au fost prezentate inclusiv modalitățile prin care România poate acorda acest sprijin”, se mai arată în comunicatul MAI.

Astfel, România va contribui la efortul european de gestionare a fluxului de migranți din Grecia cu 60 de polițiști de frontieră, 10 experți în domeniul procedurilor de azil, 6 mijloace auto, două nave de patrulare maritimă și mijloace logistice reprezentând 50 de corturi și containere. Toate aceste capabilități vor putea fi operaționale în misiunea din Grecia începând de săptămâna viitoare.

Pentru coordonarea acestei misiuni internaționale s-a înființat în Atena, la Ministerul elen al Apărării, o celulă operațională de coordonare.

“Din analiza efectuată a rezultat că România a prezentat cea mai consistentă ofertă de sprijin, după cele ale Franței și Germaniei”, mai precizează oficialii MAI.

România, prin Ministerul Afacerilor Interne, este deja prezentă în misiunile FRONTEX cu 72 de polițiști de frontieră, 10 autospeciale, o navă de tip OPV – Ștefan cel Mare și un elicopter al Inspectoratului General pentru Aviație, fiind al doilea contributor la FRONTEX după Germania.

“Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a reiterat și cu această ocazie importanța participării României, prin Ministerul Afacerilor Interne, la efortul comun al tuturor statelor europene pentru gestionarea crizei migranților”, se mai subliniază în comunicatul de presă al MAI.

R.D.