22.9 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 7:29
No menu items!

Criticile CE: România, unul din cele 7 state europene care testează pentru Covid după priorități

spot_img

Rezultatele testelor pentru COVID-19 ar trebui date în cel mult 24 de ore de la efectuarea lor, pentru a permite o urmărire realistă a posibililor contacţi, a afirmat vineri Comisia Europeană. Capacitățile de testare și resursele asociate acestora sunt esențiale pentru răspunsul la epidemia de COVID-19, subliniază Comisia Europeană în noile recomandări cu privire la pandemie.

Comisia propune realizarea unei strategii comune la nivelul UE privind metodologiile de testare, menționând că, pe baza datelor actuale, probabilitatea de a fi testat poate diferi de până la 30 de ori între statele membre, relatează G4media.

România este menționată între statele care testează pe baza unui sistem de prioritate, din cauza capacității insuficiente de testare sau a strategiilor diferite.

„Strategiile solide de testare și capacitățile suficiente de testare sunt aspecte esențiale ale pregătirii și răspunsului la COVID-19, permițând detectarea timpurie a persoanelor potențial infectate și dezvăluind ratele de infecție și transmiterea în cadrul comunităților. Mai mult, acestea sunt o condiție prealabilă pentru urmărirea adecvată a contactelor”, subliniază executivul comunitar în document.

În document sunt menționate diferitele strategii de testare din Uniune. Majoritatea țărilor (18 state membre) au un sistem obligatoriu de testare a tuturor cazurilor. România și alte șase state au un sistem de prioritizare a testării cazurilor, din cauza capacității insuficiente de testare sau a obiectivelor strategice diverse. În câteva țări nu este obligatorie testarea cazurilor simptomatice, fiind încurajată testarea voluntară, menționează Comisia.

Știrea integrală aici.