miercuri, 28 octombrie 2020 - 19:51

Critici virulente împotriva noilor restricții germane

Rezultatele testelor PCR primite în timp real prin SMS. Implicarea medicilor de familie schimbă procesul raportării

Fluxul informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se modifică începând de săptămâna viitoare, prin actualizarea platformei informatice de colectare...

Care este situația epidemiologică reală în Ilfov. Lista pe localități a ratei de infectare

Rata de infectare în județul Ilfov, transmisă public de Grupul de Comunicare Strategică, pe 26 octombrie, era de 1,86 la mia de locuitori, fiind...

Ion Cristoiu: Cei mai buni votanţi pentru PNL pe 6 decembrie sunt morţii. Mai dă unul din ăia morţi şi pe la PSD, să...

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că discursul preşedintelui Iohannis, după întâlnirea de marţi cu responsabilii  şi specialiştii din sănătate, are un “ caracter sinistru”, unic...

PSD a cedat în fața PNL și a lui Iohannis bătălia pentru fixarea datei alegerilor

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, susține că PSD a pierdut majoritatea în Biroul permanent al Senatului din cauza dezertării senatorului Ion Ganea. Ca urmare a...
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

Noile îngrădiri impuse în Germania reduc, dacă nu cumva chiar spulberă de-a dreptul, speranțele germanilor ce visau la petrecerea vacanței de toamnă în propria țară. Măsurile echivalează cu o măciucă în moalele capului și așa fragil al industriei germane a turismului. Între timp, voci politice solicită ca întocmirea zonele de risc să țină seama de mai mulți parametri, nu doar de numărul noilor infecții.

Miercuri (7 octombrie), cele mai multe landuri germane au hotărât că oamenii ce locuiesc în regiuni cu un număr mare de infecții cu Sars-Cov2 și doresc să călătorească în Germania, nu mai pot fi cazați decât dacă prezintă un test negativ de coronavirus, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte. Regula este valabilă pentru călătorii din zone cu peste 50 de infecții la 100.000 de locuitori în termen de șapte zile.

Omologii germani ai HoReCa au reacționat prompt, anunțând că vor să atace în justiție restricționarea cazărilor. ”Procedurile vor fi puse în mișcare în următoarele câteva zile”, a declarat Ingrid Hartges, șefa Dehoga (Asociația Germană a Hotelurilor și Restaurantelor), duminică. În opinia lui Hartges, interdicția de instalare a oaspeților în hoteluri ridică întrebări foarte serioase de natură juridică. 

Însă gestul guvernelor federale de limitare a libertății de mișcare produce nemulțumiri nu doar printre patronii de hoteluri și restaurante, ci și la nivel politic, unde se cere modificarea sau chiar anularea controversatelor măsuri de combatere a răspândirii virusului.

”Cu astfel de reguli compromiți sprijinul popular”

Președintele Asociației Germane a Orașelor (Deutscher Städtetag), primarul din Leipzig, Burkhard Jung, s-a pronunțat în favoarea ridicării interdicției de cazare pentru călătorii din zonele de risc. ”Regulamentul nu a fost gândit bine și trebuie reanalizat”, crede politicianul Partidului Social-Democrat într-un interviu acordat grupului de presă Funke. Jung a arătat că nu există dovezi că hotelurile sau traficul cu autocarele și trenurile sunt puncte epidemiologice fierbinți (hotspots, n.r). ”Hotspot-urile apar în alte părți”, a spus Jung.

Subiectul nu a fost ocolit nici de colegul de partid al primarului, expertul în sănătate Karl Lauterbach.

”A fost făcută o greșeală și ea trebuie clarificată”, a declarat Lauterbach pentru ”Süddeutsche Zeitung”. Călătoriile nu sunt ”vectori pandemici”, a spus social-democratul german, subliniind că nu există niciun studiu care să ateste un atare rol călătoriilor.

În consecință, spune Lauterbach, interdicția de cazare a oamenilor din zone cu multe infecții ”nu poate să rezolve o problemă, pentru că problema nu există”. Limita de 50 de infecții la 100.000 de locuitori va fi depășită într-un timp foarte scurt în foarte multe locuri din Germania, mai crede specialistul.

În plus, regulamentul convenit la nivelul landurilor conține aspecte ce par arbitrare. „Dacă insiști să aplici astfel de reguli, pierzi sprijinul popular pentru regulile cu adevărat importante”, a cochis Lauterbach.

De remarcat că expertul în sănătate social-democrat este unul dintre cei mai mediatizați oameni politici în ultimele luni, acesta remarcându-se prin promovarea măsurilor ferme de limitare a contagiunilor cu noul virus, dar și prin mesajele sale considerate nu o dată nejustificat de apocaliptice.

”Măsuri disproporționate”

La rândul său, liderul Partidului Liberal-Democrat din Germania, Christian Lindner, afirmă răspicat: ”Restricționarea generală a libertății de circulație în Germania este disproporționată”. Liberalul german se îndoiește că o persoană prudentă ce trăiește într-o așa-numită zonă de risc devine automat, fără drept de apel, un risc epidemiologic.

Într-un interviu acordat ziarului Die Welt, liderul grupului parlamentar al Partidului Stângii, Dietmar Bartsch, solicită ca întocmirea zonelor de risc să țină seama de mai mulți parametri, nu doar de numărul de noi infecții. Totodată, Bartsch amintește că interzicerea cazării este o măsură de-a dreptul ilogică, deoarece restricționează de pildă călătoriile de la Berlin la Brandenburg, nu și invers.

Dacă actualele ordonanțe rămân în vigoare în forma actuală, sezonul toamnă-iarnă se anunță catastrofal pentru patronii de restaurante și hoteluri din Republica Federală, aflați deja la al treilea val de scădere dramatică a profitului.

Într-o atare situație este greu de crezut că afacerile de familie din acest domeniu nu vor sucomba iremediabil. Ori că moralul patronilor va putea fi ținut la cote înalte de promisiunile ministrului federal al economiei, Peter Altmeier, care afirmă textual că nu dorește dispariția afacerilor de familie și înlocuirea lor cu lanțuri de fast-food.

Institutul de Cercetare Economică din München

Conform calculelor efectuate de Institutul Ifo din München, numărul în creștere al testelor pozitive de coronavirus în Germania nu poate face obiectul unei comparații directe cu valorile înregistrate în aprilie.

Numărul mare de cazuri confirmate a apărut atât pe fondul înmulțirii infecțiilor, cât mai ales al testelor suplimentare, a anunțat luni prestigiosul institut cu sediul în capitala Bavariei. ”Dacă în aprilie ar fi fost testate la fel de multe persoane ca în această periodă, ar fi fost descoperite încă zece mii de cazuri”, a declarat președintele Ifo, Clemens Fuest.

Economistul solicită factorilor de decizie politică și actorilor economici să nu reacționeze ”nici cu restricții prea rigide, nici cu măsuri prea laxe”. ”Avem nevoie de restricții care să permită activitatea economică și nu care s-o împiedice”. O redresare economică este posibilă numai dacă pandemia este sub control, a arătat Fuest. ”Prin urmare, nu există un conflict real între problemele de sănătate și cele economice”, mai crede șeful Ifo.

Săftoiu, despre candidații PNL: Chiulangii și oameni care au tăcut, dar „au știut să vorbească cu paltonul liderului”

Deputatul PNL Adriana Săftoiu, care nu mai candidează pentru un nou mandat, comentează, într-o postare pe Facebook, listele PNL pentru alegerile parlamentare, afirmând că...

Apelul șefei medicilor de familie către populație – cel mai important lucru de făcut și principala cauză a îmbolnăvirilor

Președinta Asociației Medicilor de Familie București, Sandra Alexiu, face un apel către toată populația îndemnând la întărirea legăturii cu propriul medic de familie, mai...

Valul 2 de COVID. Teamă generală de colaps al sistemelor de sănătate în Europa. Situația epidemiologică la zi

Al doilea val al pandemiei de COVID-19 se răspândește cu o agresivitate mai mare decât în primăvara acestui an în toată Europa și provoacă...

Cum vor fi tratați asimptomaticii. Noul ordin al lui Nelu Tătaru are și un chestionar pentru medicii de familie

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat ordinul prin care pacienții cu COVID-19 fără simptome sau cu forme ușoare nu vor mai fi internați, ci...

Germania: Moș Crăciun aduce ”lockdown” și polițiști

Vlad Drăghicescu (corespondență specială) Andy Grote, ministru de interne în landul Hamburg, avertizează că autoritățile se vor asigura că regulile ce prevăd limitarea drastică întâlnirilor private...