13.8 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 15:28
No menu items!

Cristian Mungiu a câștigat premiul pentru regie la Cannes. A împarțit însă trofeul cu francezul Olivier Assayas

spot_img

Premiul pentru regie la cea de-a 69-a ediție a Festivalului de la Cannes a fost acordat duminică seara, ex-aequo, românului Cristian Mungiu pentru filmul „Bacalaureat” și francezului Olivier Assayas, pentru „Personal Shopper”.

„Întotdeauna este greu să iei o decizie corectă”, a afirmat Cristian Mungiu, salutând decizia juriului. „Vreau să mulțumesc familiei, care m-a orientat în viață”, a adăugat cineastul reprezentativ pentru noua cinematografie românească, vorbind în franceză și engleză, relatează AFP.

Noul film al regizorului peliculei „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, laureat al Palme d’Or în 2007, prezintă povestea lui Romeo, medic într-un mic sat din Transilvania și un tată gata să facă orice pentru ca fiica lui să poată intra la o universitate britanică. Este aproape de realizarea proiectului, Eliza trebuind doar să ia la bacalaureat o notă bună pentru a reuși.

În rolurile principale sunt distribuiți actorii Adrian Titieni și Maria Drăguș. Ei îi au alături pe Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov, Rareș Andrici. Scenariul și regia sunt semnate de Cristian Mungiu, imaginea este realizată de Tudor Vladimir Panduru, scenografia de Simona Pădurețu. Director de film este Adrian Moroca, iar producător executiv, Tudor Reu.

Cristian Mungiu s-a mai aflat în competiția festivalului de la Cannes în 2012 cu filmul „După dealuri”, care a primit două premii: cel pentru scenariu și cel pentru interpretare (Cristina Flutur și Cosmina Stratan).
Filmul „Bacalaureat” rulează deja în cinematografele românești.

Francezul Olivier Assayas, celălalt câștigător al premiului pentru regie, a declarat că Festivalul de la Cannes i-a „adus multe lucruri”. El a adăugat că „este cel mai frumos premiu, pe care îl împart cu un cineast pe care îl admir”.

„Personal Shopper” prezintă povestea unei femei, Maureen, care speră să intre în contact cu fratele ei geamăn dispărut. Rolul tinerei în lungmetrajul care amestecă suspans și supranatural este interpretat de Kristen Stewart.