3.1 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 20:38
No menu items!

Credit în franci elvețieni la un curs de 2,1 lei, prin decizie judecătorească executorie

spot_img

Clientul unei bănci căreia îi plătea rate pentru un credit în franci elvețieni a reușit să obțină definitiv și executoriu înghețarea cursului acestei monede la 2,1 lei.

Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, definitiv și executoriu, îngheţarea cursului pentru un credit în franci elveţieni, la 2,1 lei, într-un dosar în care un client reclamase faptul că ratele sale au crescut foarte mult din cauza majorării cursului la francul elveţian şi a contestat clauzele din contract, considerându-le abuzive. „Discutăm despre un credit de aproximativ 86.000 de CHF achiziţionat în luna decembrie 2007. Împrumutatul a cumpărat acest credit pentru un scop normal şi firesc, să-şi achizitioneze un imobil, însă nefiresc şi imoral a fost ca după o perioadă, nu foarte lungă de timp, rata lui a ajuns să fie dublă”, a declarat avocatul clientului, Adrian Cuculis, pentru Mediafax.

Avocatul a mai precizat că „ Tribunalul Bucureşti, nu doar că a îngheţat cursul la 2.1 leu/ franc elveţian, dar a şi stabilit denominarea în moneda naţională a ratelor lunare. Decizia este definitivă, iar dacă banca nu se conformează urgent, o vom pune în executare silită”.

Admite acţiunea. Constată caracterul abuziv a clauzelor stipulate în contractul de credit nr.52073747/19.12.2007 la art. 8.1 şi art.9.1. Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior. Dispune stabilizarea(îngheţarea) cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 2,1342 lei/CHF

Tribunalul București

Cursul de 2,1 lei la francul elveţian urmează să fie stabilit pe toată perioada derulării contractului.

Andrei Tudor