13.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 20:57
No menu items!

UE a decis prelungirea cu șase luni a sancțiunilor economice împotriva Rusiei

spot_img

Consiliul UE a decis vineri prelungirea până la 31 ianuarie 2017 a sancțiunilor economice care vizează anumite sectoare ale economiei rusești, ca urmare a crizei politico-diplomatice de clanșate de Rusia în 2014 prin anexarea Crimeei și ocuparea militară a estului Ucrainei.

”Aceste măsuri au fost introduse la 31 iulie 2014, inițial pentru o perioadă de un an, ca răspuns la acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina. Măsurile au fost consolidate în septembrie 2014. Ele vizează sectorul financiar, sectorul energetic și sectorul apărării, precum și domeniul produselor cu dublă utilizare”, potrivit unui comunicat al Consiliului.

În martie 2015, Consiliul European a convenit să coreleze durata sancțiunilor cu punerea în aplicare deplină a acordurilor de la Minsk, prevăzută să aibă loc până la 31 decembrie 2015.

Întrucât acordurile de la Minsk nu au fost puse în aplicare pe deplin până la 31 decembrie 2015, Consiliul a prelungit sancțiunile până la 31 iulie 2016. După evaluarea punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk, Consiliul a decis să reînnoiască sancțiunile pentru o perioadă suplimentară de șase luni, până la 31 ianuarie 2017.

Sancțiunile economice prelungite prin decizie prevăd în special:

  • limitarea accesului la piețele de capital primare și secundare din UE pentru 5 mari instituții financiare ruse cu capital majoritar de stat și pentru filialele deținute în majoritate de acestea și stabilite în afara UE, precum și pentru trei mari societăți ruse din domeniul energiei și trei din domeniul apărării;
  • impunerea unor interdicții la export și la import în ceea ce privește comerțul cu arme;
  • stabilirea unei interdicții la export pentru produsele cu dublă utilizare destinate unor scopuri militare sau unor utilizatori finali din domeniul militar din Rusia;
  • restricționarea accesului Rusiei la anumite tehnologii și servicii sensibile care pot fi utilizate pentru producția și explorarea petrolieră.

Pe lângă aceste sancțiuni economice, sunt în vigoare mai multe măsuri ale UE ca răspuns la criza din Ucraina. Printre acestea se numără:

  • măsuri restrictive individuale punctuale, și anume interdicția de acordare a vizelor și înghețarea activelor, în prezent împotriva a 146 de persoane și 37 de entități, până la 15 septembrie 2016;
  • măsuri restrictive ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului, limitate la teritoriul Crimeei și Sevastopolului, în prezent în vigoare până la 23 iunie 2017.

Decizia a fost adoptată în unanimitate de reprezentanții statelor UE.

V.B.