23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 15:59
No menu items!

COVID-19, de neoprit. Subvariantele Omicron evită răspunsul imunitar, chiar dacă pacienții sunt vaccinați sau au trecut prin boală

spot_img

Subvariantele Omicron BA.4 și BA.5 par să ocolească răspunsul sistemului imunitar, atât în cazul persoanelor complet vaccinate, cât și în cazul celor care au avut boala, arată un nou studiu realizat în cadrul Facultății de Medicină de la Harvard.

Numărul de anticorpi neutralizatori generați în urma bolii sau în urma vaccinării este de câteva ori mai scăzut în cazul BA.4 și BA.5, comparativ cu varianta originală de COVID, susține studiul citat de CNN, care a fost publicat în New England Journal of Medicine.

„Am remarcat o scădere de trei ori a titrului (cantității din unitatea de volum, n.r.) de anticorpi neutralizatori induși prin vaccinare și infectare împotriva BA.4 și BA.5, comparativ cu BA.1 și BA.2. În cazul acestora din urmă, titrul este deja semnificativ redus față de varianta originală de COVID”, a declarat dr. Dan Barouch, autor al cercetării și director al Centrului de Cercetări Virologice și Vaccinale din cadrul Beth Israel Deaconess Medical Center, Boston, potrivit Antena 3.

„Datele noastre sugerează că aceste noi sub-variante Omicron vor putea duce la creșterea infectărilor în cadrul populațiilor cu un nivel înalt de imunitate obținută prin vaccinare sau ca urmare a infectării cu BA.1 sau BA.2.

Totuși, este probabil că imunitatea dobândită prin vaccinare va continua să asigure o protecție semnificativă împotriva formelor grave de boală provocate de BA.4 și BA.5″, a adăugat dr. Barouch.

Noul studiu reflectă rezultatele similare obținute în urma unei cercetări separate, realizată la Universitatea Columbia, notează CNN.

Conform autorităților epidemiologice din SUA, circa 95% din populația Statelor Unite cu vârste de cel puțin 16 ani beneficiază de anticorpi neutralizatori ai COVID, dobândiți prin vaccinare, prin infectare sau prin ambele căi.

Se estimează că sub-variantele BA.4 și BA.5 au provocat 35% din noile infecții COVID din SUA, săptămâna trecută, în creștere de la nivelul de 29% consemnat cu o săptămână înainte.

În prezent, BA.5 și BA.5 sunt subvariantele cu cea mai rapidă răspândire. Se așteaptă ca acestea să domine cazurile de infectare cu COVID în SUA, Marea Britanie și în Europa în următoarele săptămâni.

                                                                                                                   Adina Silav