25 C
București
luni, 4 iulie 2022 - 2:07
No menu items!

Veste cumplită primită de unul dintre britanicii condamnați la moarte de separatiștii din Donețk

spot_img

Unul dintre foștii combatanți străini în armata Ucrainei a fost informat în legătură situația pedepsei capitale, la care a fost condamnat de un tribunal al așa-numitei Republici Populare Donețk (DPR). Lui Aiden Aslin i s-a comunicat că sentința va fi executată, transmite BBC, care citează familia celui condamnat.

Aiden Aslin și Shaun Pinner, împreună cu un alt combatant străin de origine marocană, au fost condamnați la moarte la începutul acestei luni, după ce au fost predați separatiștilor de forțele militare ruse.

Aslin a putut vorbi cu membrii familiei sale și le-a spus acestora că „oficialitățile din Marea Britanie nu au făcut nicio tentativă” de a negocia salvarea sa de la moarte, menționează BBC.

În acest context, separatiștii i-au spus bărbatului că „timpul se scurge”.

Aiden Aslin a comunicat familiei că niciun oficial din Marea Britanie nu s-a interesat de situația sa

„Aiden era foarte supărat când a sunat, de dimineață. Concluzia e că i s-a spus de către autoritățile DPR că nimeni din Marea Britanie nu a luat legătura (cu separatiștii, pentru a discuta cazul său) și că el va fi executat. Trebuie să cred ce ne-a spus Aiden – că dacă cei din DPR nu primesc o reacție, îl vor executa. Desigur, sper să nu fie adevărat”, a continuat femeia.

Aiden Aslin și Shaun Pinner s-au mutat în Ucraina în 2018 și au servit în cadrul forțelor armate ale acestei țări înainte de invazia rusă.

Ei au fost capturați după ce au participat la apărarea orașului Mariupol.

În procesul în care au fost condamnați, cei doi britanici au fost acuzați că sunt mercenari și că au venit să lupte în Ucraina pentru bani. Însă guvernul britanic a cerut ca aceștia să fie tratați ca prizonieri de război, conform Convenției de la Geneva.

Bunica lui Aiden Aslin consideră că Londra ar trebui să negocieze cu Moscova situația britanicilor condamnați.

Surse din guvernul britanic, citate de BBC, spun că Londra nu dorește să inițieze un astfel de demers, pentru că ar da apă la moară versiunii propagate de Kremlin, conform căreia „mercenari” britanici luptă în Ucraina.

                                                                                                                    Adina Silav