15.3 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 20:27

Coşuri pline cu alimente înainte de Crăciun, munţi de mâncare la gunoi după Revelion.

spot_img

Românii au făcut cozi interminabile în magazine înainte de sărbători

pentru a cumpăra tot felul de alimente pe care le-au aruncat ulterior la gunoi,

pentru că li s-au stricat în frigidere.

Risipa alimentară a atins cote alarmante. În perioada sărbătorilor s-au aruncat zilnic 6.000 de tone de

alimente, ceea ce ne clasează pe locul 9 la nivel european.

An de an, românii îşi promit cumpătare la cumpărături, dar pentru că românii asociază sărbătorile cu mâncarea, de Craciun şi de Revelion, jumătate din buget merge către achiziţia de alimente, spun specialiştii.

După sărbători, s-a constatat că un sfert din produsele aruncate nici măcar nu ajung să fie desfăcute din ambalaj.

La baza risipei stă, pe lângă obiceiul românului de a pregăti vrute şi nevrute de sărbători, lipsa de educaţie, dar mai ales promoţiile făcute de marile magazine şi publicitatea agresivă din ultimii ani, notează specialiştii.