29.8 C
București
marți, 26 septembrie 2023 - 17:58
No menu items!

Costin Borc: Doar 15% dintre exportatori sunt societăți cu capital românesc

spot_img

Cheia pentru stimularea exporturilor este creșterea numărului de exportatori, în acest moment doar 15% din firmele care se ocupă de acest domeniu având capital românesc, a afirmat vineri Costin Borc, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, potrivit Mediafax.

Declarații Borc:

  • Câteodată ne focalizăm unde nu trebuie. Aș vrea să nu șocheze ceea ce spun. România nu este un slab exportator, România este o țară care numără puțini exportatori. Dacă vrem să creștem exportul, trebuie să creștem acele întreprinderi care pot să facă export, acele întreprinderi care pot să concureze pe piața unică.
  • Noi suntem pe locul 53 la nivel mondial la exporturi și pe locul 17 la nivelul Uniunii Europene. Exporturile reprezintă 30% din PIB
  • 22.000 de societăți dintre cele 750.000 înregistrate la Registrul Comerțului sunt societăți care fac export.
  • 85% dintre companiile exportatoare sunt filiale locale ale unor grupuri străine. Doar 15% din exportatori sunt întreprinderi cu capital românesc. Sunt doar 50 de companii cu capital românesc cu o cifră de afaceri mai mare de 100 milioane euro. Cheia pentru potențarea exporturilor este creșterea numărului de exportatori.

T.S.