7.8 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 2:57
No menu items!

Coreea de Nord a efectuat un nou test nuclear

spot_img

Regimul de la Phenian a detonat cea de a treia bombă nucleară, într-un test care a declanșat protestele Occidentului. Testul a fost detectat sub forma unui seism resimțit în Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite. Phenianul a recurs la acest test nuclear drept răspuns la sancțiunile internaționale după lansarea unui satelit, acum două luni. Potrivit analiștilor, prin acest test Coreea de Nord este tot mai aproape de realizarea unei ogive nucleare care să poată fi instalată pe o rachetă cu rază lungă de acțiune, capabilă să atingă coasta de Vest a Statelor Unite. Regimul condus de Kim Jong Un a confirmat că savanții au realizat o bombă nucleară mai mică și cu o putere mai mare decât cele două testate în 2006 și 2009.  Acțiunea Phenianului a fost aspru condamnată de către secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, care a declarata că este deplorabil că Phenianul a sfidat apelurile internaționale de a abandona testul nuclear. La rândul său, președintele american Barack Obama a spus că testul este un act de provocare care violează rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și care reprezintă o amenințare la adresa SUA și a securității internaționale.

China, un susținător al Coreii de Nord, a anunțat că s-a opus vehement efectuării acestui test și că a avertizat Phenianul să se abțină de la orice acțiuni care ar putea înrăutăți situația în peninsula coreeană.

De asemenea, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova a condamnat decisiv testul nord-coreean.  E.S.