25.6 C
București
vineri, 12 aprilie 2024 - 18:35
No menu items!

Copil de 13 ani, obligat să-i plătească daune unei femei rănite de o petardă

spot_img

Un copil de 13 ani (la data comiterii faptei) a fost obligat să îi achite unei femei din Vâlcea daune morale de 20.000 de lei și daune materiale de 27.000 de lei în urma unor răni provocate de o petardă aruncată de băiat. Tribunalul Vâlcea a decis ca suma să fie plătită de băiat în solidar cu mama sa.

O femeie l-a dat în judecată pe un băiat de 13 ani și pe mama lui, cerându-le daune morale de 50.000 de lei și despăgubiri materiale de peste 30.000 de lei după ce o petardă i-a explodat în față.

Incidentul a avut loc 27 decembrie 2021. Femeia mergea pe stradă însoțită de câinele său. La un moment dat, dintr-o curte a ieșit un alt câine. Pentru că animalele s-au încăierat, femeia a intervenit să îi despartă. În timp ce era aplecată pentru a despărți câinii femeia a fost lovită în față de un obiect despre care crede că a fost o petardă.

Băiatul și mama lui spun că obiectul aruncat înspre femeie, pentru a despărți câinii, a fost o lanternă. Însă, în urma loviturii primite, femeia a suferit mai multe leziuni la nivelul feței: plăgi la nivelul buzelor, hematom frontal și traumatism dentar la nivelul mai multor dinți, necesitând pentru vindecare 25-30 de zile de îngrijiri medicale.

A fost deschis și un dosar penal, dar dosarul a fost clasat, considerându-se că, neavând 14 ani minorul nu răspunde penal.

Femeia a deschis un proces civil, arătând că potrivit Codului Civil răspunde pentru prejudiciul cauzat inclusiv minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani daca avea discernământ la data săvârșirii faptei.

Tribunalul Vâlcea a decis că, în urma incidentului, copilul a avut discernământ și e bun de plată, dar împreună cu mama lui. Astfel, instanța l-a obligat pe băiat să achite, în solidar cu mama sa, daune morale de 20.000 de lei și daune materiale (tratamente medicale) de 27.000 de lei.

                                                                                                      Adina Bucur Silav