15 C
București
duminică, 21 aprilie 2024 - 21:02
No menu items!

Controversă pe marginea manualelor de religie

spot_img

Mai multe  organizaţii nonguvernamentale i-au transmis ministrului Educație, Ecaterina Andronescu, o scrisoare deschisă prin care îşi manifestă îngrijorarea referitoare la conţinutul manualelor de religie în şcoli şi solicită Ministerului Educaţiei să organizeze o dezbatere publică asupra acestui subiect.

În luna martie 2012, o parte dintre cele 26 de asociaţii semnatare ale scrisorii au participat la o consultare în legătură cu materiile care urmează să fie predate la clasa pregătitoare, cu referire la materiile religie şi tehnologia informaţiei.

„La începutul acestui an şcolar am constatat nu doar sistarea dialogului început formal în luna martie, cât şi poziţionarea partizană a Ministrului Educaţiei, care declară public că modificările asupra manualelor de religie vor fi făcute având ca partener nominalizat doar Patriarhia „, se susţine în comunicatul de presă al organizaţiilor semnatare care îi solicită ministrului Educaţiei să preia „cu bunăcredinţă şi atenţie sesizările venite dinspre societatea civilă în privinţa predării religiei în şcolile romanesti şi a calităţii manualelor după care se predă această materie”.

Cele 26 de organizaţii mai afirmă că „odată cu începerea anului şcolar au reapărut îngrijorările referitoare la conţinutul manualelor de religie”, chestiune asupra căreia şi ministrul Educaţiei s-a pronunţat public în ultima perioadă. „Manualele nu au fost revizuite, iar Ministerul nu a luat măsurile promise în vederea evitării îndoctrinării religioase şi încălcării libertăţii religioase în şcolile publice”, se spune în text.

ONG-urile îi solicită ministrului Educaţiei o întâlnire în care să poată discuta asupra procedurilor care să asigure că modificările asupra manualelor de religie vor fi reale, constructive şi vor tine cont de opiniile tuturor factorilor interesaţi.(S.S.)