15 C
București
duminică, 19 mai 2024 - 0:52
No menu items!

Consultări la Cotroceni pentru formarea noului Guvern, de luni. PROGRAMUL OFICIAL

spot_img

Klaus Iohannis a anunțat, joi, că de luni de la ora 12 va începe consultările la Cotroceni cu toate partidele politice, pentru formarea noului Guvern și nominalizarea unui premier.

Președintele a declarat că nu crede că va avea o soluție după prima rundă de negocieri, dar este hotărât să găsească împreună cu partidele parlamentare „care au maturitatea politică necesară, o ieșire din ceastă criză”.

Toate partidele vor fi chemate pe rând, nu împreună, a mai precizat Iohannis.

PROGRAMUL CONSULTĂRILOR:

Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);

Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD);

Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

„În ceea ce privește combinațiile de partide care vor alcătui noul Guvern, eu sper că asta vom lămuri în urma consultărilor”, a spus președintele.

Iohannis a criticat încă o dată USR, care și-a dat jos guvernul din care a făcut parte, spunând că „unii politicieni care doar au vrut să arate că au voturi, dar nu au nicio viziune pentru după”.

„USR care s-a dat mare partid reformist a abandonat guvernarea la un moment dat, din motive de ei știute, ceea ce nu a fost bine, dar s-a mai întâmplat ca partide să plece. Pentru ei nu a fost suficient. S-au aliat cu PSD și AUR să dărâme guvernul. Acum trebuie să ieșim din această criză. Pașii constituționali sunt cunoscuți, eu voi chema partidele la consultări”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă ar susține un guvern minoritar PNL UDMR, cu susținere PSD în Parlament, Klaus Iohannis a spus că nu-l interesează „teoria chibritului”, ci doar să „avem un guvern care să poată să gestioneze bine România”.

Șeful statului a mai fost întrebat de ce a amânat consultările până luni, din moment ce moțiunea de cenzură a fost adoptată marți.

„Aș fi putut porni imediat consultările, dar nu am vrut, am lăsat timp să se calmeze și să-și dea seama că nu au rezolvat nimic. Au dărâmat guvernul fără idee de ce să pună în loc. Umblă toți cu tot felul de povești: să se refacă coaliția ca și cum nu s-a întâmplat nimic, dar s-a întâmplat. Alții că vor anticipate, dar e puțin probabil, altii nu vor decât circ și suspendarea președintelui, e de-a dreptul caraghios. Îi las câteva zile să se calmeze, să revină cu picioarele pe pământ si să găsim o soluție„, a adăugat Ioahnnis.

Marilena Nedelcu