2 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 4:57
No menu items!

Constanța, dovada vie că restricțiile sunt de formă. În carantină, numărul infectărilor nu scade

spot_img

Una dintre localitățile aglomerate în care s-a instituit carantina arată ca în orice altă zi normală, în care nu sunt impuse restricții suplimentare. Aceasta poate fi explicația pentru care rata infectărilor este, dacă nu în creștere, cel puțin în stagnare, în niciun caz în scădere. 

Este vorba despre Municipiul Constanța, care, la mijlocul perioadei de carantină, nu se deosebește deloc de o zi obișnuită – trafic aglomerat, terase sau săli de fitness deschise și ocupate de clienți, circulație intensă și nestingherită a persoanelor în orice colț din oraș. Info Sud-Est a făcut un experiment și miercuri, timp de patru ore, în intervalul 10:00-14:00, reporterii au circulat pe principalele artere rutiere, în cele mai mari cartiere ale orașului și au părăsit municipiul prin toate ieșirile sale. Concluziile au fost următoarele:

  1. Niciun filtru la cele 4 ieșiri din oraș. Spre deosebire de perioada carantinei precedente, din timpul stării de urgență, niciun filtru nu era prezent la vreuna dintre ieșirile din oraș, nici spre Valu Traian, Năvodari, Ovidiu sau Agigea, toate cele 4 localități fiind la rândul lor în carantină.
  2. Nicio patrulă în oraș.Timp de 4 ore, reporterii ISE au traversat orașul de la un capăt la altul, trecând totodată prin toate cartierele mari, pe principalele bulevarde/străzi, prin cele mai mari intersecții. Pe toate perioada experimentului, în intervalul 10:00-14:00 nu au întâlnit nicio mașină de poliție în trafic.
  3. Aglomerație în trafic.În intervalul orar precizat nu s-a constatat nicio diferență între traficul rutier ori pietonal comparativ cu perioada dinaintea instaurării carantinei. Spre exemplu, zonele mall-urilor sau cele centrale erau frecventate ca într-o zi obișnuită.
  4. Persoane în săli de fitness, frizerii/saloane de cosmetică și terase deschise.Conform declarației pe propria-răspundere, nu sunt menționate ca fiind permise activități precum mersul la sala de fitness, frizerii/saloane de cosmetică ș.a. Cu toate acestea, în unele săli de sport și saloane de înfrumusețare clienții beneficiau de aceste servicii. În același timp, mai multe terase din oraș erau deschise publicului în intervalul experimentului, dar nu aveau clienți în momentul surprins de reporteri.
  5. Infectările se înmulțesc, deși orașul intră în a doua săptămână de carantină.Totodată, o mare parte din percepția publică este aceea că măsurile de carantină nu sunt aplicate corespunzător, atmosfera este prea relaxată pentru situația pandemică în care se află Constanța, iar din cauza lejerității cu care sunt aplicate restricțiile carantina nu va avea același efect precum în perioada stării de urgență.

Conform DSP Constanța, miercuri, în ziua reportajului, incidența infectării a ajuns la 9,9, calculată la 3099 cazuri noi înregistrate în municipiul Constanța în ultimele 14 zile (11-24 noiembrie).

În același timp, tot miercuri, și județul Constanța a înregistrat una dintre cele mai mari incidențe de infectare din țară, de 6,89 cazuri la 1000 de locuitori.

În total, în județul Constanța erau înregistrate miercuri 6281 cazuri noi în ultimele două săptămâni. Doar 5 județe și capitala mai depășeau incidența 6: Brașov, Cluj, Ilfov, Sibiu, Constanța și București.

A doua zi, joi, autoritățile au raportat un nou număr mare de infectări în Constanța, 644 cazuri, municipiul atingând astfel 10,3 incidența de infectare (pe primele locuri din țară, alături de Sibiu), în timp ce județul Constanța a depășit incidența 7, fiind al treilea în țară.

Conform ultimei raportări a Prefecturii Constanța, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din municipiu funcționa peste capacitatea maximă, având o suplimentare de 12 paturi (120 – 132 ocupate).