17 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 19:04
No menu items!

Consiliul UE a prelungit sancțiunile economice împotriva Rusiei

spot_img

Consiliul Uniunii Europene a prelungit până la 31 ianuarie 2018 sancțiunile economice care vizează anumite sectoare ale economiei rusești, în urma acțiunilor din 2014 de ocupare a Crimeei și de sprijinire a separatismului armat din estul Ucrainei.

Această decizie a fost luată miercuri, ca urmare a informațiilor prezentate de președintele Emmanuel Macron și de cancelarul Angela Merkel în cadrul Consiliului European din 22-23 iunie 2017, referitoare la punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Acest fapt a deschis calea reînnoirii sancțiunilor pentru o perioadă suplimentară de șase luni, potrivit unui comunicat al Consiliului.

Consiliul a luat această decizie în unanimitate, potrivit regulii aplicabile tuturor deciziilor de acest tip.

Măsurile au fost introduse inițial la 31 iulie 2014, pentru o perioadă de un an, ca răspuns la acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina. Măsurile au fost consolidate în septembrie 2014. Acestea vizează sectorul financiar, sectorul energetic și sectorul apărării, precum și domeniul produselor cu dublă utilizare.

La 19 martie 2015, Consiliul European a convenit să coreleze durata sancțiunilor cu punerea în aplicare deplină a acordurilor de la Minsk, prevăzută să aibă loc până la 31 decembrie 2015. Deoarece acest lucru nu s-a întâmplat și având în vedere că acordurile de la Minsk încă nu au fost puse pe deplin în aplicare, Consiliul a prelungit sancțiunile.

Sancțiunile economice prelungite prin această decizie includ:

  • limitarea accesului la piețele de capital primare și secundare din UE pentru 5 mari instituții financiare ruse cu capital majoritar de stat și pentru filialele deținute în majoritate de acestea și stabilite în afara UE, precum și pentru trei mari societăți ruse din domeniul energiei și trei din domeniul apărării;
  • impunerea unor interdicții la export și la import în ceea ce privește comerțul cu arme;
  • stabilirea unei interdicții la export pentru produsele cu dublă utilizare destinate unor scopuri militare sau unor utilizatori finali din domeniul militar din Rusia;
  • restricționarea accesului Rusiei la anumite tehnologii și servicii sensibile care pot fi utilizate pentru producția și explorarea petrolieră.

Pe lângă aceste sancțiuni economice, sunt, de asemenea, în vigoare mai multe măsuri ale UE ca răspuns la criza din Ucraina. Printre acestea se numără:

  • măsuri restrictive individuale punctuale, și anume interdicția de acordare a vizelor și înghețarea activelor, în prezent împotriva a 150 de persoane și 37 de entități, până la 15 septembrie 2017;
  • măsuri restrictive ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului, limitate la teritoriul Crimeei și al Sevastopolului, în prezent în vigoare până la 23 iunie 2018.

T.S.