7.8 C
București
luni, 4 martie 2024 - 0:15
No menu items!

Consiliul Concurenței investighează posibile înțelegeri ilegale pe piața laptelui

spot_img

 Consiliul Concurenței investighează posibile înțelegeri ilegale pe piața laptelui

Consiliul Concurenţei a anunțat declanşarea unei investigaţii privind posibila încălcare a Legii Concurenţei de către Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) şi de către membrii acesteia.

Investigația vizează posibile înţelegeri pe piaţa colectării, procesării şi comercializării laptelui şi produselor lactate, potrivit unui comunicat public.

Cu această ocazie, s-au efectuat inspecţii inopinate la APRIL şi la 14 membri ai asociaţiei, ridicându-se documente şi informaţii relevante în desfăşurarea investigaţiei.

Companiile care au fost inspectate sunt: Albalact, Covalact, Danone PDPA, Frieslandcampina, Almera Internaţional, Dorna Lactate, Hochland România, Lactate Natura, Napolact, Lactag, Lacto-Solomonescu, Teletext, Unicarm și Unilact Transilvania.

Inspecţia inopinată este un instrument utilizat de către Consiliul Concurenţei în cadrul investigatiilor declanșate.

Legea Concurenţei interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei pe o anumită piaţă.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, actorii implicaţi riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine însă imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

 V.B.

foto: thegrocer.co.uk