12.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 8:39
No menu items!

Consiliera ministrului Gabriela Firea, martor în dosarul azilelor de bătrâni, suspendată din funcţie

spot_img

Consiliera Gabrielei Firea, chemată ca martor în dosarul vizând centrele pentru bătrâni, a solicitat, vineri, suspendarea contractului de muncă pentru funcția de consilier al ministrului Familiei, pe perioada desfășurării anchetei.

„Pentru a nu afecta percepţia publică privind activitatea ministrului Gabriela Firea şi a ministerului, doamna G. L. a solicitat astăzi suspendarea contractului de muncă pentru funcţia de consilier al ministrului, pe perioada desfăşurării anchetei. Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse susţine eforturile autorităţilor de a cerceta faptele regretabile din căminele de bătrâni şi consideră că, acolo unde sesizările se confirmă, persoanele care se fac vinovate trebuie să răspundă în faţa legii. Orice fel de abuz asupra unor oameni, în special asupra unor persoane fără ajutor, este inacceptabil. Este intolerabil orice act de cruzime asupra unor bătrâni şi nu putem fi de acord cu astfel de comportamente”, a transmis Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

Instituţia reafirmă că nu are atribuţii pentru acreditarea şi/sau controlul căminelor de bătrâni şi/sau a centrelor pentru persoane cu dizabilităţi, domeniul de activitate al centrelor anchetate, îngrijirea persoanelor adulte cu dizabilităţi, nefiind printre în atribuţiile ministerului.

„De asemenea, ministrul Gabriela Firea nu are implicare în acest caz şi nu a avut cunoştinţă despre activitatea centrelor menţionate în această anchetă”, subliniază ministerul.

Conform oficialilor instituţiei, Ligia Gheorghe are în continuare calitatea de martor în ancheta deschisă de DIICOT, în care zeci de persoane au fost inculpate. 

Ministerul precizează că aceasta „a avut legături cu asociaţia din dosar o scurtă perioadă şi pe o funcţie onorifică, dar nu a lucrat niciodată la căminele de bătrâni şi nici nu a cunoscut activitatea acestora”, ea punând, conform Ministerului Familiei, la dispoziţia organelor de cercetare toate informaţiile pe care le deţine şi fiind în continuare la dispoziţia instituţiilor pentru a oferi explicaţiile necesare.

Ligia Gheorghe a fost audiată de procurori, în calitate de martor, în 4 iulie, în dosarul privind centrele de bătrâni.

”L-am cunoscut pe Godei Ștefan în anul 2014, cu ocazia unei campanii electorale. Din acel moment am rămas în relații de amiciție cu acesta, am mai fost colegă cu el și în cadrul Primăriei Capitalei în perioada 2016-2020, acesta ocupând funcția de șofer, iar eu pe funcția de consilier.

În anul 2020, nu rețin exact perioada, Godei Ștefan m-a rugat să fac parte din consiliul director al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, deoarece avea nevoie de un număr de membri pentru înființarea și funcționarea asociației. Totodată, acesta mi-a spus că intenționează să înființeze un cămin pentru bătrâni, dar nu mi-a oferit alte detalii și nici nu îmi amintesc foarte bine împrejurările în referire la această asociație.

Eu nu am întrebat alte detalii despre asociație (unde are sediul, ce presupune, ce sume de bani implică, etc.), nici Godei Ștefan nu mi-a oferit nicio informație, eu am mers pe încredere”, a declarat aceasta în timpul audierilor.

Ea a precizat că nu a cunoscut exact activitatea asociației, iar calitatea sa a fost una onorifică.

„Menționez că nu am fost remunerată și nici nu am avut alte beneficii de pe urma acestei asociații. Eu am solicitat în mod expres să nu fiu implicată sub nicio formă în activitatea asociației, scopul meu a fost doar să-l ajut pe Godei Ștefan să poată înființa asociația, eu nu am desfășurat nicio activitatea în cadrul acesteia”, a mai spus Ligia Gheorghe în fața anchetatorilor.

                                                                                                                    Adina Silav