21.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 19:06
No menu items!

Congresul PPE de la Bucureşti: Barroso, Merkel şi Băsescu, pe lista vorbitorilor UPDATE

spot_img

Capitala va găzdui în următoarele zile Congresul Partidului Popular European (PPE) eveniment la care sunt aşteptaţi  15 şefi de stat şi de guvern. Evenimentul, desfăşurat la Palatul Parlamentului, îi are ca invitaţi de seamă pe Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, şi liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, preşedintele Traian Băsescu, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, premierul bulgar Boyko Borissov, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, premierul polonez Donald Tusk.

De la tribuna Parlamentului îşi vor susţine discursurile şi liderul PDL Vasile Blaga, dar şi Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. Alegerea conducerii partidului paneuropean, ce are loc conform statutului o dată la trei ani, discutarea platformei program a PPE,  aprobarea unui manifest al formaţiunii şi conturarea unui profil al candidatului popularilor europeni pentru preşedinţia Comisiei Europene în 2014 sunt principalele subiecte ce vor fi dezbătute în cadrul reuniunii.  Preşedintele PPE, Wilfried Martens, preciza, săptămâna trecută, că platforma partidului este un document de circa 50 de pagini, cu trei capitole, respectiv reconfirmarea sistemului de valori al popularilor europeni, noile provocări cu care se confruntă Europa şi societăţile europene şi viitorul Uniunii Europene.

“Am pregătit această platformă timp de 18 luni şi am primit din partea partidelor membre şi a asociaţiilor afiliate peste 800 de amendamente. A fost o sarcină enormă să le integrăm, avem un sistem care stipulează că, dacă în grupul de lucru este o majoritate de două treimi, amendamentul este inclus în text, dacă există o majoritate de o treime este respins şi dacă există o majoritate între o treime şi două treimi aceste amendamente trebuie discutate în plenara congresului. Sunt acum 22 de amendamente care vor fi discutate în plenara congresului de miercuri, de la Bucureşti”, a spus Martens. De asemenea, oficialul European a anunţat că la Congres va fi adoptat şi un manifest, într-o formă redusă ca dimensiune, care va reafirma valorile partidului. Cât despre alegerea viitorului candidat PPE pentru preşedinţia Comisiei Europene, Wilfried Martens a explicat că există doi paşi care trebuie urmaţi: primul este crearea profilului, iar când suntem de acord asupra acestuia ne vom decide asupra procedurii, care trebuie să fie una deschisă şi democratică, a spus  liderul PPE. (A.M)

UPDATE:  Boc: Organizarea Congresului PPE la Bucureşti, o reuşită a PDL

Emil Boc considerpă că organizarea Congresului PPE la Bucureşti reprezintă o reuşită a PDL şi o recunoaştere a meritelor partidului în ceea ce înseamnă poziţia sa în Europa.

„Organizarea Congresului PPE la Bucureşti este o reuşită a PDL care a reuşit să aducă peste 17 lideri din UE, şefi de stat şi de guvern, preşedintele PPE, pe preşedintele Comisiei Europene. Este o recunoaştere a meritelor PDL în ceea ce înseamnă poziţia lui în Europa şi capacitatea de a guverna ţara în cele mai grele momente ale crizei economice. Este o formă de recunoaştere din partea PPE că PDL şi-a sacrificat imaginea şi voturi în perioadă de maximă criză economică pentru a da soluţii necesare ţării, chiar dacă ele nu au fost cele mai bune din punctul de vedere al imaginii partidului şi al voturilor obţinute în diverse competiţii electorale”, a declarat Boc. El a arătat că organizarea Congresului PPE la Bucureşti este un succes pentru PDL în condiţiile în care PSD nu a putut organiza congresul socialiştilor europeni la Bucureşti deoarece aceştia au preferat să îl ţină la Bruxelles, pentru că nu doreau să îşi asocieze numele cu PSD-ul din România.