0 C
București
vineri, 8 decembrie 2023 - 7:03
No menu items!

Cum poate rata UDMR intrarea în Parlament

spot_img

Liderii UDMR au decis să meargă singuri la alegerile parlamentare. Nu vor fuziona nici cu Partidul Civic Maghiar (PCM), nici cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Această decizie nu a fost pe placul liderilor PCM şi PPMT, motiv pentru care aceştia au anunţat că vor avea candidaţi proprii pentru parlamentare în toate judeţele unde există maghiari.  Aşadar, cu toţii speră să prindă un fotoliu de parlamentar la alegerile din toamnă. Dar cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, şi dacă cearta dintre liderii formaţiunilor maghiare se înteţeşte, s-ar putea ca şi unii şi alţii să rateze intrarea în Parlament.

Toro Tibor (PPMT): Liderii UDMR nu îşi fac problem că nu intră în Parlament, ei îşi fac probleme că poate intrăm şi noi

Preşedintele PPMT, Toro Tibor, este de părere că două partide maghiare au şansa să intre în Parlament pe lângă UDMR, însă nu exclude şi o victorie a formaţiunii  pe care o conduce. În opinia sa, PPMT are şansa de a intra în Parlament şi de a ocupa  40 – 50 de fotolii de deputaţi şi tot atâtea de senatori.  ”Noi putem ajunge în Parlament, ştim să numărăm, cunoaştem scorul de la alegerile din iunie, deci este clar, pentru că nu putem atinge 5%, în schimb credem că avem şansa noastră de a câştiga în şase colegii pentru Camera Deputaţilor şi trei pentru Senat şi să intrăm astfel în Parlament. PPMT, prin acest prag alternativ, are şanse de a intra în Parlament pe lângă UDMR. După calculele noastre, deja este în Parlament. Ei nu-şi fac probleme că nu intră în Parlament, ei îşi fac probleme că poate intrăm şi noi”, a explicat  Toro Tibor. Liderul PPMT  lansează şi un atac dur  la adresa mai marilor UDMR. ”Am constatat că există o lipsă de informare totală, nu numai în rândul comunităţii maghiare, dar în general, despre aceasta – o lipsă de informaţie, dar şi o dezinformare care provine din partea liderilor UDMR”, a spus  ToroTibor. În opinia sa,  UDMR încearcă în acest fel să inducă frica în rândul comunităţii maghiare că ar putea rămâne fără reprezentare în Parlamentul României, dacă în cursă mai porneşte o formaţiune maghiară.

Laszlo Tokes: Este o ruşine că Uniunea nu reuşeşte să se înţeleagă cu restul partidelor maghiare

Nici mentorul Partidului Maghiar din Transilvania, Laszlo Tokes, nu este de accord cu decizia UDMR de a merge pe cont propriu în alegerile parlamentare. El susţine că este o ruşine că Uniunea nu reuşeşte să se înţeleagă cu restul partidelor maghiare. „Este o rusine a UDMR că se înțelege cu frații noștri români, dar nu cu frații maghiari și ar fi trebuit să ne înțelegem să împărțim baza electorală între noi. Noi sperăm că dacă prin înțelegere nu se va putea stabili reprezentanța democratică a comunității maghiare, trebuie să o impuenm prin metode politice și printr-un concurs democratic”, declara cu ceva timp în urmă Laszlo Tokes, preşedinte CNMT.

Kelemen Hunor: Declaraţiile lui Tokes sunt nişte bazaconii

„Domnul Tokes face astfel de afirmaţii de 23 de ani, deci nu sunt afirmaţii noi. Când era în UDMR făcea astfel de afirmaţii, când a înfiinţat primul partid făcea exact aceleaşi declaraţii şi acum iarăşi face exact la fel, dar oamenii cunosc realitatea şi nu merg după declaraţiile lui Tokes, care în acest moment este considerat un politician ca un alt politician, exact, nicio deosebire, nicio diferenţă, de când a intrat în politică. Nu mai are acea alură de episcop şi nu ştiu ce, acum este un om politic, care a înfiinţat două partide şi nu are susţinere, nu a avut susţinere, în acest an chiar au primit mai puţine voturi decât singurul partid al lui Tokes acum patru ani de zile”, susţinea preşedintele UDMR. La rândul său, vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely recunoaşte că în unele judeţe Uniunea s-ar putea să piardă câteva mandate din cauza celor două partide politice maghiare intrate în bătălia politică. “Este o provocare acel prag de 5%, iar în unele oraşe şi colegii s-ar putea ca din cauza acestor partide să nu putem avea cele 50%”, a spus liderul UDMR. Nici preşedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, nu este de acord cu decizia liderilor UDMR de a merge singuri la parlementare, mai ales că ideea unei alianţe maghiare i-a aparţinut. Aşadar, uni hăis, alţii cea. Dacă nu se pun de accord cu toţii vor avea parte de o surpriză: să nu treacă pragul de 5% la parlamentare şi, astfel, să rateze, intrarea în Parlament. (A.M)