19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 5:14
No menu items!

Congres PNL pentru alegerea noului președinte. Nicolae Ciucă, singurul candidat

spot_img

Congresul extraordinar al Partidului Naţional Liberal se întruneşte duminică, la Palatul Parlamentului. PNL își alege un nou președinte, după ce Florin Cîțu și-a dat demisia de la conducerea partidului. Premierul Nicolae Ciucă este singurul candidat pentru această funcţie. El este susținut de majoritatea filialelor PNL (40), dar și de presedintele Klaus Iohannis. Premierul candidează la şefia PNL cu moţiunea intitulată „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică”. Ciuca spune ca obiectivul său este „întărirea” PNL şi pregătirea alegerilor din 2024.

Nicolae Ciucă şi-a depus candidatura la şefia PNL miercuri, în ultima zi în care era posibil acest lucru.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că a decis să își depună moțiunea de candidatură pentru funcția de președinte al PNL, după discuții cu colegii de partid și după „o analiză pe care a făcut-o asupra întregii situații politice.”

Cu o zi înainte, marţi, Biroul Executiv al liberalilor a stabilit o derogare de la statutul partidului în ceea ce priveşte vechimea, astfel încât Nicolae Ciucă să poată candida la funcţia de preşedinte.

Statutul PNL prevede că orice membru al partidului poate candida la funcţia de preşedinte dacă are o vechime de cel puţin 5 ani. Nicolae Ciucă s-a înscris în partid în octombrie 2020.

Iar, astăzi, liberalii se reunesc în Congresul extraordinar, la Palatul Parlamentului, la ora 11.00, pentru a-l alege preşedinte, aceștia fiind hotărâți să facă o schimbare bruscă în partid, după scăderea în sondaje, partidul ajungând sub 20 la sută, și tensiunile din ce în ce mai mari între fostul preşedinte al partidului şi premier, în privinţa luării deciziilor la nivel guvernamental şi în coaliţia de guvernare.

De data acesta însă la Congresul organizat în grabă vor participa în jur de 1.300 de delegaţi, după ce în urmă cu doar şase luni, la ultimul congres, au participat 5.000 de delegaţi, pentru alegerea lui Florin Cîţu la şefia partidului.

Și președintele Klaus Iohannis ar putea lipsi de la Congres, pentru că și-ar putea petrece duminica Floriilor la catolici, acasă, la Sibiu.

Moțiunea lui Ciucă

Prim-ministrul candidează la funcţia de preşedinte al PNL cu moţiunea intitulată „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică”.

În document, Ciucă vorbeşte despre dezvoltarea şi modernizarea României, argumentele pentru o Românie puternică, fundamentele reclădirii încrederii, cetăţeanul în centrul preocupărilor PNL, reconectarea la profesionalism, elite şi meritocraţie, guvernarea de mare coaliţie.

„Deciziile şi opţiunile politice rămân apanajul partidului, în timp ce aplicarea acestor decizii ţine de dinamica din coaliţie, de dezbaterile şi deciziile din interiorul organismelor de conducere ale marii coaliţii şi de opţiunile Guvernului şi ale prim-ministrului”, se arată în moţiunea lui Nicolae Ciucă.

De asemenea, el vorbeşte despre dezvoltare prin politicile publice ale PNL.

„Viaţa de partid trebuie să continue şi când partidul este la guvernare. Departamentele partidului trebuie să funcţioneze tot timpul – şi când suntem şi când nu suntem la guvernare. PNL nu trebuie să repete greşeala de a ignora nevoia continuării dezbaterii în interiorul partidului a proiectelor de politici publice de guvernare locală şi naţională. Partidul trebuie să rămână racordat după alegeri la acest proces de formulare şi adaptare a politicilor executive şi a soluţiilor legislative”, se precizează în moţiunea cu care premierul candidează la şefia PNL.

Nicolae Ciucă are în vedere şi întărirea capacităţii organizaţiilor PNL de a pregăti alegerile din anul 2024.

Colegiile directoare judeţene ale Partidului Naţional Liberal au avut termen până vineri, la ora 22.00, să analizeze şi să voteze moţiunea.

Noul Biroul Executiv al PNL ar urma să fie ales într-un Consiliu Naţional în luna mai.

Sâmbăta trecută, Florin Cîţu şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al PNL, după ce mai mulţi lideri liberali i-au solicitat acest lucru.

Şi Dan Vîlceanu a demisionat din funcţia de secretar general al partidului.

În acest context, prim-vicepreşedintele Gheorghe Flutur a devenit preşedinte interimar al PNL, iar prim-vicepreşedintele Lucian Bode – secretar general interimar.

                                                                                                                    Adina Silav