4 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 23:12
No menu items!

Conflict UE – Marea Britanie pe subiectul viitorului vaccin contra Covid-19

spot_img

U.K. a confirmat vineri că nu va accepta invitația UE de a se alătura planului blocului de achiziție a vaccinurilor – așa cum a raportat prima joi The Telegraph – îngrijorându-se că U.K. va deveni, în schimb, un competitor dur. 

Unul dintre motivele cheie pentru care guvernul Regatului Unit a întors spatele invitației UE este faptul că Londra nu primește acces la conducerea grupului: Marea Britanie „nu ar avea niciun cuvânt” în negocierile cu producătorii de vaccinuri, a spus guvernul, în sensul că nu ar putea decide ce vaccinuri ar putea achiziționa, la ce preț și în ce cantități.

U.K. nu ar putea de asemenea să negocieze cu nicio companie cu care negociază Comisia. În schimb, U.K. vrea să găzduiască propriile conversații cu dezvoltatori de vaccinuri.

„U.K. nu ar avea voie să continue discuțiile independente cu companiile farmaceutice, ceea ce este esențial pentru a asigura publicului britanic acces rapid la orice vaccin”, a declarat guvernul într-o declarație vineri.

Anunțul formal vine după ce purtătorul de cuvânt al șefului Comisiei, Eric Mamer, a refuzat să comenteze dacă decizia U.K. va crește concurența sau nu. El a spus doar că nu va influența negocierile „foarte intense” în curs pe care Comisia le are cu producătorii de vaccinuri.

U.K. a adăugat că este încă „angajat să își consolideze” colaborarea cu UE prin schimbul de informații despre vaccinuri promițătoare, negocieri și fabricație.

Unii sunt totuși critici cu decizia. Peter Liese, un europarlamentar german al Partidului Poporului European, a subliniat cum premierul britanic Boris Johnson a spus „suntem cu toții împreună” în cadrul conferinței de angajament a Comisiei de a strânge bani pentru vaccinuri, tratamente și diagnostice în pandemie.