24.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 18:51
No menu items!

Companiile de energie, obligate să citească la timp contoarele. În caz contrar, consumatorii vor fi despăgubiți

spot_img

Furnizorii de electricitate și gaze naturale vor fi obligați să citească la timp contoarele abonaților, altfel riscă să le plătească compensații, potrivit unor proiecte puse de ANRE în dezbatere publică. Și asta după ce mii de oameni s-au plâns în ultima vreme că au primit facturi uriașe după regularizare.

În cazul standardului de performanță pentru distribuția energiei electrice, principalele modificări se referă la includerea unor prevederi explicite privind obligația operatorilor de distribuție referitoare la periodicitatea citirii indexurilor grupurilor de măsurare în cazul clienților finali și ai prosumatorilor, respectiv în cazul asigurării accesului utilizatorilor integrați în sisteme de măsurare inteligentă la datele istorice de consum (date de măsurare).

În cazul standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale, principalele modificări se referă la modificarea/redefinirea unor indicatori de performanță pentru activitățile operatorului de distribuție a gazelor naturale cu privire la măsurarea gazelor naturale, periodicitatea citirii indexului echipamentului de măsurare, regularizarea diferențelor dintre alocări și cantitățile de gaze distribuite.

De asemenea, proiectul include prevederi privind acordarea de compensații utilizatorilor în cazul depășirii perioadei de citire/lipsei accesului la datele istorice de consum, arată ANRE.

„Modificările vor contribui la evitarea emiterii unor facturi aferente consumurilor de energie electrică și gaze naturale ale clienților finali în baza unor estimări, ca urmare a citirilor efectuate cu întârziere față de termenele prevăzute în reglementări. Astfel, perspectiva plății unor compensații clienților finali va duce la stimularea operatorilor de distribuție în vederea realizării citirilor grupurilor de măsurare la termenele prevăzute de reglementările în vigoare”, transmite ANRE.

                                                                                                                Adina Silav