13.1 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 5:20

Comisia Europeană: Achizițiile pe fonduri UE ar trebui să se bazeze pe cel mai bun raport calitate-preț

spot_img

Asigurarea celui mai bun raport calitate-preț este si trebuie să rămână o preocupare constantă în domeniul politicii de coeziune, precum și în alte domenii în care se fac achiziții publice au afirmat, într-o declarație comună, Corina Crețu, comisar european pentru politică regională, și Elzbieta Bienkowska, comisar pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri.

Declarația a fost publicată după organizarea primei reuniuni pe tema achizițiilor publice, potrivit Comisiei Europene:

”Normele privind achizițiile publice au rolul de a garanta faptul că toți operatorii economici din UE au șanse egale de a câștiga un contract de achiziții publice. Procedurile rapide și eficiente sunt, de asemenea, esențiale pentru a sprijini investițiile și a evita întârzierile.

Aproape jumătate din fondurile structurale și de investiții europene sunt direcționate prin intermediul achizițiilor publice. De la începutul activității Comisiei Juncker, lucrăm împreună pentru ca fondurile UE să fie utilizate în mod eficient, prin aplicarea corectă și consecventă a normelor de achiziții publice la nivelul UE, contribuind la îndeplinirea obiectivului privind investițiile pentru creștere economică și crearea de locuri de muncă.

Cu sprijinul Comisiei, o serie de state membre au pregătit și au pus în aplicare planuri naționale de acțiune pentru a remedia deficiențele structurale. În luna octombrie am publicat un ghid pentru a ajuta funcționarii publici din întreaga UE să identifice și să evite cele mai frecvente erori în materie de achiziții publice din proiectele cofinanțate de fondurile structurale și de investiții europene.

A sosit momentul să ne intensificăm eforturile. Am publicat recent un plan de acțiune pentru consolidarea cadrului legal privind achizițiile publice în contextul politicii de coeziune. De asemenea, ieri am avut discuții pe aceasta tema cu Phil Wynn Owen, membru al Curții de Conturi Europene.

Asigurarea celui mai bun raport calitate-preț este si trebuie să rămână o preocupare constantă în domeniul politicii de coeziune, precum și în alte domenii. Dorim să dezvoltăm parteneriate active cu statele membre pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă cu adevărat și, în paralel cu o monitorizare strictă, să le ajutăm să pună în aplicare normele.”