11.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 10:08
No menu items!

Comisia Europeană a pus gând rău lupilor

spot_img

Întoarcerea lupului în Europa reprezintă un pericol atât pentru animale, cât și pentru viața oamenilor, a avertizat luni Comisia Europeană, precizând că urmează să revizuiască statutul de protecție al acestei specii.

Haitele de lupi au revenit recent în regiunile UE de unde au fost absente timp de decenii, atacând animale și alimentând tensiunile în comunitățile agricole și de vânătoare.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost afectată personal în luna septembrie a anului trecut, când poneiul ei în vârstă de 30 de ani, Dolly, a fost ucis de un lup mascul în nord-estul Germaniei.

„Concentrarea haitelor de lupi în unele regiuni europene a devenit un pericol real pentru animale și, potențial, și pentru oameni”, a declarat von der Leyen.

Derogările de la Directiva Habitate permit fermierilor să ia măsuri specifice pentru a-și proteja culturile și mijloacele de trai, cum ar fi utilizarea de capcane „soft-catch” pentru lupi.

Von der Leyen a îndemnat autoritățile locale și naționale „să ia măsuri acolo unde este necesar” prin implementarea unor astfel de derogări.

Executivul va intra acum într-o „nouă fază” a procesului său de a decide dacă să retrogradeze sau nu statutul de conservare al lupilor, prin colectarea de date relevante de la comunitățile locale și de la oamenii de știință, în urma apelurilor tot mai numeroase ale fermierilor europeni, notează Euronews.

„Trebuie să avem un set de informații și date actualizate cu privire la statutul lupului pentru a putea lua măsuri suplimentare”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

La începutul acestui an, 12 miniștri ai mediului din UE i-au scris lui Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, solicitându-i executivului să nu „slăbească protecția juridică a lupului”. Scrisoarea, inițiată de Slovacia, a fost semnată de miniștrii din Bulgaria, Germania, Grecia, Spania, Irlanda, Cipru, Luxemburg, Austria, Portugalia, România și Slovenia.

Amalia Capră