15.1 C
București
luni, 20 mai 2024 - 9:49
No menu items!

Comisarul european pentru Energie: „Proiectul Nabucco este în continuare în discuție”

spot_img

Comisarul european pentru Energie: „Proiectul Nabucco este în continuare în discuție”

Comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger,  a declarat într-un articol publicat vineri în cotidianul austriac Wirtschaftsblatt că Proiectul gazoductului Nabucco West, care săptămâna trecută a fost respins pentru transportul gazelor naturale din Marea Caspică în Europa, ar putea fi în continuare o opţiune pentru a transporta volume suplimentare de gaze naturale pe termen lung.

Acesta este doar începutul. Decizia de a construi TAP şi de a transporta mai multe gaze naturale la o dată ulterioară înseamnă că ruta de furnizare spre Austria, cunoscută în prezent sub denumirea Nabucco West, este în continuare în discuţie

Guenther Oettinger

Potrivit comisarului European, decizia de săptămâna trecută s-a referit la deschiderea coridorului sudic pentru furnizarea de gaze naturale din Marea Caspică.

Aceste declaraţii survin după ce, la finalul lunii trecute, Consorţiul Shah Deniz a selectat proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP) pentru transportul gazelor naturale spre Europa via Grecia şi Italia, Nabucco West şi Trans-Adriatic Pipeline, fiind singurele care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan în Europa.

Trans Adriatic Pipeline (TAP) ar urma să transporte anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale produse în Azerbaidjan de consorţiul Shah Deniz până în Europa, via o conductă cu o lungime de 870 de kilometri care ar urma să ajungă până în Italia, via Grecia şi Albania.

Conducta Nabuco urma să facă conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la graniţa turco-bulgară, traversând Bulgaria, România şi Ungaria, până la terminalul central-european de redistribuire de la Baumbarten, Austria. Acţionarii Nabuco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) şi Botas (Turcia).

C.I.