15.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 15:14
No menu items!

Comandantul Forțelor Armate Ucrainene, generalul-locotenent Serhiy Naev: Rusia vrea să pună mâna pe noi teritorii pentru a crea zone tampon

spot_img

Într-un interviu acordat RBC-Ucraina, Comandantul Forțelor Unite ale Forțelor Armate Ucrainene, Serhiy Naev, a vorbit despre apărarea granițelor de nord ale Ucrainei, problemele cu mobilizarea și armamentul Rusiei și dacă există o amenințare de extindere a Ucrainei. ofensiva inamicului dincolo de hotarele Orientului, potrivit rbc.ua.

Comandantul Forțelor Unite ale Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul-locotenent Serhii Naev, este responsabil de apărarea regiunilor nordice din iunie anul trecut. În acea perioadă, de la sfârșitul primăverii, au început exercițiile militare ale armatei belaruse, iar spațiul informațional a început să vorbească despre scenarii de amenințări din partea regimului Lukașenka. Potrivit unuia dintre ei, Minsk ar putea intra direct în război, deschizând un alt front pentru a distrage atenția Forțelor Armate din Est și Sud, unde se duceau principalele bătălii la acea vreme.

A doua versiune a fost similară și a constat în faptul că rușii puteau ataca din nou din nord – fie împreună cu trupele republicii, fie fără ele. Această variantă de desfășurare a evenimentelor a devenit și mai relevantă în toamnă, când Lukașenko a început să facă declarații lăudăroși despre „armata uniunii” și sosirea eșaloanelor trupelor ruse în Belarus. Până acum, toată această activitate pe teritoriul republicii nu a fost altceva decât o încercare de a menține tensiunea și de a ne lega forțele din nord.

Potrivit lui Nayev, nivelul de amenințare din Belarus este în prezent scăzut. Cu toate acestea, Kremlinul nu a renunțat la dorința de a captura toată Ucraina, inclusiv capitala acesteia. Într-un interviu acordat RBC-Ucraina, Comandantul Forțelor Comune ale Forțelor Armate Ucrainene a vorbit despre dacă Rusia poate lansa o ofensivă în altă parte, cu excepția Donbassului, despre pregătirea armatei noastre în cazul unui atac repetat din nord, și care ar trebui să fie sfârșitul războiului.

– În opinia dumneavoastră, care a fost planul principal – obiective, sarcini – al inamicului când a atacat Ucraina în februarie anul trecut?

– Scopul principal al Rusiei, după ocuparea Crimeei și a anumitor teritorii ale regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina, a fost schimbarea conducerii politice de vârf și a sistemului statal al țării noastre. Rușii au vrut să stabilească aici un regim totalitar, să ne priveze de suveranitatea noastră, să perturbe integrarea europeană și să împiedice Ucraina să adere la NATO. Acest lucru este confirmat direct de fapte și de cursul evenimentelor.

Pentru a-și atinge obiectivele geopolitice, Rusia a ales metoda forță prin declanșarea unui război împotriva Ucrainei. Inamicul plănuia să implementeze o serie de sarcini strategice în cel mai scurt timp posibil – până la 2-3 săptămâni. În acest scop, agresorul a format grupuri de trupe de lovitură sub masca exercițiilor și le-a folosit sub forma unei așa-numite „operații militare speciale”, atât din teritoriile ocupate, cât și din direcțiile de nord.

Principalul pariu în război a fost, în primul rând, pe viteza și hotărârea acțiunilor. În al doilea rând, lipsa de voință a Forțelor Armate ale Ucrainei de a rezista și de a conduce operațiuni de luptă pe termen lung. În plus, ei s-au bazat în mod fals pe sprijinul acțiunilor Rusiei de către marea majoritate a populației Ucrainei și se așteptau să nu existe interferențe din partea țărilor partenere occidentale. Pentru un an de ostilități, obiectivul Rusiei încă nu a fost atins.

– Poate Rusia, în viitorul previzibil, să înceapă acțiuni ofensive în alte direcții, cu excepția celor în care operează astăzi (Lymanskyi, Kupyanskyi, Bakhmutskyi, Avdiivskyi, Shakhtarskyi)?

– Având în vedere faptul că inamicul și-a concentrat eforturile pentru a dezvolta ofensiva în regiunile Lugansk și Donețk, nu există suficiente forțe și mijloace pentru a desfășura acțiuni ofensive în alte direcții operaționale. Totuși, rușii încearcă să creeze impresia că pregătesc acțiuni ofensive în alte zone operaționale, în primul rând în Zaporizhzhia, pentru a distrage atenția comandamentului nostru militar.

– Care este situația la granițele de nord?

– De astăzi, inamicul nu este pregătit să desfășoare acțiuni ofensive în direcția nord, dar înțelegem și prevedem posibile scenarii de dezvoltare a situației. Pe baza naturii probabile a acțiunilor inamicului, implementăm întreaga gamă de măsuri pentru a asigura pregătirea grupurilor subordonate pentru orice acțiune a Rusiei – începând cu respingerea loviturilor aeriene și cu rachete, împiedicând acțiunile forțelor sale subversive pentru a respinge o a doua invazie.

Pentru a preveni bruscarea acțiunilor inamicului, am întărit toate tipurile de inteligență. Monitorizarea situației se realizează, inclusiv prin utilizarea informațiilor aeriene și spațiale, pe baza informațiilor furnizate de țările partenere. Protecția și acoperirea frontierei de stat a Ucrainei au fost consolidate.

În cooperare cu Forțele Aeriene, trupele și infrastructura critică sunt acoperite de loviturile aeriene și cu rachete inamice. Sistemul construit de bariere inginerești a jucat un rol semnificativ în descurajarea agresiunii. Fără echipamentul ingineresc al pozițiilor, este imposibil să opriți forțele copleșitoare ale inamicului.

Experiența desfășurării operațiunilor militare a arătat că utilizarea barierelor explozive de mine în combinație cu sistemul de foc a redus potențialul de luptă al inamicului, a perturbat ritmul ofensivei sale și a creat condiții favorabile pentru acțiunile contraofensive ale trupelor noastre. Prin urmare, am crescut semnificativ sistemul de bariere mine-explozive și neexplozive, atât direct la frontiera de stat, cât și în profunzimea apărării. Zona a fost exploatată, moloz minat și s-au creat șanțuri antitanc pe drumurile și potecile de înaintare probabilă a inamicului.

În vederea creșterii stabilității apărării, se îmbunătățește dotarea de fortificație a liniilor de apărare, inclusiv prin instalarea unor structuri de fortificație pe termen lung. De asemenea, a fost dislocat sistemul de instruire al organelor administrației militare, al unităților și al unităților militare. Acest complex acoperă o gamă largă de probleme, începând cu antrenamentul individual și terminând cu exerciții de companie și batalion. Rezervele sunt instruite, unitățile de artilerie se pregătesc să tragă misiuni, iar operatorii UAV sunt instruiți.

– Care este numărul de trupe rusești pe teritoriul Belarusului? Și este adevărat că majoritatea trupelor ruse staționate acolo sunt mobilizate, antrenate în Belarus și apoi transferate în alte direcții?

– Încă din octombrie anul trecut, conducerea militaro-politică a Federației Ruse a luat decizia de a desfășura pe teritoriul Belarusului o grupare regională a trupelor statului aliat. Rusia a anunțat oficial desfășurarea a 9.000 de militari.

În prezent, componenta terestră rusă are peste 4.000 de oameni – în mare parte sunt cetățeni mobilizați ai Federației Ruse, care urmează un curs de pregătire de trei luni în cadrul unităților trupelor teritoriale ale Federației Ruse sub conducerea instructorilor belarusi. Pe viitor, aceștia mobilizați sunt mutați înapoi în Rusia pentru a conduce ostilități pe teritoriul Ucrainei.

– Este posibil în viitorul previzibil să reatacăm Rusia din partea Belarusului?

– Problema unei posibile reofensive a Rusiei din partea Belarusului este studiată în detaliu. Și toate opțiunile posibile pentru evoluția ulterioară a evenimentelor sunt analizate și prognozate în mod constant. Începând de astăzi, se poate afirma că nu au fost detectate formațiuni inamice de șoc din partea Belarusului. În prezent, Rusia folosește infrastructura militară a Republicii Belarus – terenuri de antrenament, centre de antrenament pe teren etc. – exclusiv ca locuri de pregătire, coordonare și recuperare a personalului.

Unitățile rusești formate pe teritoriul Belarusului sunt trimise în eșaloane în estul și sudul Ucrainei. Unitățile RB staționate de-a lungul graniței ucrainene nu au potențial de lovitură și pot desfășura doar operațiuni defensive pe propria frontieră. În prezent, capacitățile de luptă ale forțelor armate din Belarus sunt evaluate ca fiind scăzute. Dar inteligența noastră continuă să funcționeze pentru a detecta schimbările în situație în timp util.

– Cum apreciați rezultatele mobilizării în Federația Rusă?

– Pierderi semnificative de personal inamic, creșterea numărului de militari care nu doresc să participe la ostilități și lipsa progresului dorit în recrutarea voluntarilor au forțat Kremlinul să anunțe o mobilizare parțială pe 21 septembrie 2022. Putin a semnat un decret „cu privire la anunțul mobilizării parțiale în Federația Rusă”, care a legalizat efectiv mobilizarea ascunsă în curs și a permis autorităților să efectueze recrutarea forțată pentru războiul împotriva Ucrainei.

În general, știm despre demobilizarea a aproximativ 300.000 de cetățeni ruși. Au fost trimiși pentru a completa unități și unități deja existente, pentru a forma noi unități și asociații, precum și pentru a desfășura unități și unități de trupe teritoriale.

În același timp, merită să ne amintim că continuarea măsurilor de mobilizare și, în consecință, pierderi colosale ireversibile de uciși și răniți provoacă multe probleme în interiorul Rusiei. Vorbim despre creșterea nemulțumirii față de regim în rândul populației, organizarea de mitinguri de protest și scăderea încrederii în conducerea de vârf a statului. O alta dintre problemele lor este lipsa totala de motivatie in randul mobilizarilor, atat inainte de a trimite pe front cat si pe campul de lupta.

– Ce părere aveți despre înlocuirea comandantului grupului de forțe de ocupație Surovikin cu Gerasimov? S-a schimbat ceva în timpul războiului?

– Pe fondul amenințării neîndeplinirii sarcinilor strategice într-o operațiune militară, comandamentul rus încearcă în mod constant să îmbunătățească sistemul de management al grupării comune a forțelor armate ale Federației Ruse. Pentru aceasta, implementează activ practica noilor realocări de personal.

Generalul Serhiy Surovikin, care nu a fost la înălțimea așteptărilor șefului Kremlinului, a fost „retrogradat” în funcția de comandant adjunct al operațiunii. Și din 11 ianuarie a acestui an, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, generalul de armată Valery Gerasimov, a fost numit noul comandant al așa-numitului „SVO”. Potrivit datelor disponibile, el a primit personal ordinul lui Putin de a prelua controlul asupra întregului teritoriu al regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina.

După cum știm, Surovikin este principalul „autor” al conceptului de distrugere a sistemului energetic al Ucrainei. În timpul mandatului său, au fost folosite un număr semnificativ de arme rusești de înaltă precizie. Acestea sunt aproximativ 700 de rachete de croazieră și 500 de UAV-uri de atac. În cea mai mare parte, rachetele de croazieră maritime și aeriene au fost utilizate în mod activ împotriva obiectelor de infrastructură, ceea ce a dus la cheltuirea lor excesivă și la reducerea rezervelor strategice. În același timp, faza de sol nu a produs rezultatele așteptate.

De asemenea, trebuie menționat că în timpul lui Surovikin, rolul și statutul formațiunilor militare ale lui Prigojin și Kadyrov, care au primit toate resursele materiale și tehnice disponibile, au crescut semnificativ. Pe acest fond, a apărut un conflict neoficial între PMC și conducerea Ministerului Apărării și Statul Major al Federației Ruse, care își pierdeau de fapt propria autoritate în rândul trupelor regulate și erau controlați de mercenari.

Numirea lui Gerasimov este un semn indirect că Rusiei lipsesc comandanți militari capabili să planifice operațiuni la nivel strategic. Gerasimov este „autorul” tuturor implementărilor principiilor conceptuale ale utilizării forțelor armate ale Federației Ruse în ultimii zece ani.

– Se pare că unul dintre scopurile Federației Ruse pentru campania de toamnă-iarnă a fost crearea unui dezastru umanitar în Ucraina prin distrugerea sistemului nostru energetic. S-a schimbat această sarcină acum, având în vedere că iarna s-a terminat, majoritatea ucrainenilor au curent și căldură, iar rușii rămân fără rachete?

– Principalele obiective ale Rusiei atunci când lansează lovituri cu rachete pe teritoriul Ucrainei sunt implementarea unui dezastru umanitar în Ucraina prin distrugerea infrastructurii critice din orașele mari. Inamicul a lansat 14 lovituri masive cu rachete pe teritoriul Ucrainei. Dintre acestea, opt lovituri au fost efectuate folosind UAV-uri de tip Shahed-131/136, patru – folosind rachete de croazieră de diferite baze și două lovituri combinate cu rachete.

Inamicul continuă să îmbunătățească tehnicile tactice care sunt coordonate în timp și obiective. Scopul lor principal este instalațiile energetice ale Ucrainei. De exemplu, una dintre aceste tehnici este lansarea de lovituri combinate din mai multe direcții cu diferite mijloace de atac, inclusiv Kh-31P, Kh-59, Kh-22 și „Pumnale”. În acest fel, inamicul complică munca apărării noastre aeriene – aceste ținte aeriene au caracteristici și caracteristici de zbor diferite.

În acest context, putem aminti și baloanele de deasupra diferitelor regiuni ucrainene, al căror scop a fost identificarea pozițiilor apărării aeriene ucrainene. Cu toate acestea, baza rămâne aceeași X-101, bombardierele strategice X-555 și „Calibru” pe mare. Și sunt cu adevărat din ce în ce mai puțini dintre ei în stocul inamicului.

În timpul atacului din 9 martie, inamicul a lansat un alt atac masiv cu rachete pe teritoriul Ucrainei folosind 63 de rachete de croazieră. Dintre ei, 31 sunt X-101/555, 20 de calibre, 6 unități de X-22 și 6 „Pumnale” hipersonice – acesta este 11% din numărul lor total, în prezent rușii au 49 de astfel de rachete. În plus, au fost folosite 16 rachete ghidate antiaeriene S-300 și 8 UAV-uri Shahed-131/136.

Toate acestea arată încă o dată nevoia Ucrainei de sisteme moderne de rachete antiaeriene, dar acele rachete pe care le putem doborî cu mijloacele disponibile, după cum puteți vedea, sunt impresionante. Și eficacitatea înfrângerii, chiar și sub focul de masă mixtă, este destul de mare.

Forțele și mijloacele noastre de informații încearcă în mod constant să expună intențiile inamicului, luăm toate măsurile preventive pentru a proteja astfel de obiecte. Potrivit experților noștri, Rusia va continua să lanseze lovituri cu rachete asupra infrastructurii critice de energie și transport și centrelor decizionale. Desigur, ținte separate pot fi locații ale mostrelor de arme și echipamente militare de producție străină, precum și zone de concentrare a trupelor.

– Din punctul dumneavoastră de vedere, de ce fel de arme avem cel mai mult nevoie acum?

– Desigur, armele moderne și de înaltă precizie contribuie în mod semnificativ la victoria Ucrainei. Acestea sunt sisteme de artilerie, apărare antiaeriană, vehicule blindate de luptă și tancuri. Desigur, au nevoie cu siguranță de rachete și muniție în cantitate suficientă.

Dacă vorbim despre ceva specific, de exemplu, despre artilerie, atunci avem nevoie de astfel de sisteme care au capacitatea de a folosi muniție de înaltă precizie, care s-au dovedit deja pozitiv în timpul ostilităților și sunt pe deplin stăpânite de luptătorii noștri. Vorbim despre obuziere autopropulsate de 155 mm Caesar, Krab. Printre tunurile remorcate se numără obuziere de 155 mm M777. Obuzierele L119 de 105 mm sunt potrivite pentru sprijinul direct al infanteriei.

Dacă vorbim despre mijloace de apărare aeriană, atunci aceasta este o întreagă gamă de arme și mijloace de detectare a țintelor aeriene, care ar trebui să asigure doborârea fiabilă a tuturor tipurilor de rachete de croazieră și balistice inamice, drone de recunoaștere și atac, precum și avioane inamice. . De exemplu – instalații de artilerie autopropulsată antiaeriană Gepard și complexe de rachete antiaeriene IRIS-T SLM și NASAMS.

Tancurile moderne, precum Abrams, Leopard și vehiculele de luptă ale infanteriei, precum CV 90, Marder, sunt cheia reîntoarcerii teritoriilor ocupate temporar ale Ucrainei. În general, tot ceea ce va fi oferit ca ajutor de către partenerii noștri, vom aplica integral și integral.

– Există o mulțime de date, în special din informațiile noastre, că Federația Rusă întâmpină probleme cu anumite tipuri de echipamente, cu muniție. În ce măsură afectează asta acum ostilitățile și poate forța agresorul să se retragă?

– Desigur, Rusia are astfel de probleme. Și acesta este unul dintre numeroasele motive pentru care ideile despre disponibilitatea de a începe negocierile cu Ucraina sunt exprimate periodic, direct sau indirect, de către agresor. Intensitatea utilizării muniției de către ruși depășește semnificativ rata producției lor. În consecință, acest lucru reduce semnificativ stocul.

Prin urmare, inamicul încearcă deja să găsească modalități de a le reumple într-un ritm accelerat – îi scot din Belarus, încearcă să găsească alți furnizori. Se știe că au început procesele de reparare și întreținere a muniției de artilerie, care urmau să fie eliminate. O situație similară se aplică anumitor tipuri de echipamente. Cu toate acestea, din nou, nu ar trebui să subestimezi inamicul.

– Credeți că Rusia are puterea și mijloacele de a rezolva un alt conflict militar și anume împotriva Moldovei?

– Forțele, mijloacele și grupurile de soluționare a conflictului militar împotriva Moldovei nu au fost create momentan în Federația Rusă. Cu toate acestea, aș dori să subliniez că Kremlinul are un complex de alte metode și tehnologii de influență pentru a încerca să împiedice prosperitatea țărilor vecine.

– Care sunt perspectivele noastre pe front în 2023?

– Conducerea Federației Ruse nu încetează să încerce să stabilească controlul asupra întregului teritoriu al Ucrainei. Inamicul continuă să desfășoare acțiuni ofensive în direcții separate, cu scopul de a captura complet regiunile Donețk și Lugansk. În același timp, în alte teritorii ocupate temporar, și anume în regiunile Herson și Zaporizhzhia, echipează linii defensive și formează grupuri în detrimentul mobilizaților. Pe viitor, agresorul vrea să pună mâna pe noi teritorii pentru a crea zone tampon pentru a asigura „securitatea” teritoriilor ocupate ale Ucrainei, deja „incluse în Federația Rusă”.

Eforturile principale ale Forțelor Armate ale Ucrainei și ale altor componente ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei în 2023 vor avea ca scop restrângerea avansului suplimentar și împiedicarea inamicului să cucerească noi teritorii ale Ucrainei. Trebuie, în primul rând, să epuizăm inamicul și să-i provocăm pierderi maxime de forță de muncă și echipamente. În al doilea rând, să-și construiască propriul potențial de luptă și să creeze condiții pentru desfășurarea operațiunilor ofensive în scopul eliberării teritoriilor ocupate. De asemenea, vom continua măsurile de stabilizare în teritoriile deocupate din direcțiile Nord și Sud-Vest.

Pentru a îndeplini aceste sarcini și a înfrunta efectiv forțele copleșitoare ale inamicului – atât din punct de vedere al numărului, cât și din punct de vedere al echipamentului – este necesar să se continue desfășurarea de acțiuni defensive active de către Forțele de Apărare, să se rotească și să restabilize unitățile și unitățile acestora în timp util. . În plus, este necesar să se continue lucrările de creștere a capacităților de luptă ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei, creând noi unități și unități care vor sta la baza grupurilor de lovitură.

Unitățile și unitățile active trebuie să fie echipate și reechipate cu cele mai noi tipuri de arme și echipamente militare, atât de producție proprie, cât și ale țărilor partenere. În paralel cu furnizarea celor mai noi sisteme de luptă, este necesară pregătirea activă a personalului cu implicarea specialiștilor militari din țările partenere.

– Cum vedeți personal sfârșitul războiului și garanția că Federația Rusă nu va mai ataca Ucraina, așa cum a fost cazul Ceceniei?

– În primul rând, trebuie să definim ce vrem să vedem în conceptul de „încheierea războiului din Ucraina”. O oprire temporară a ostilităților poate fi sfârșitul războiului? Îndeplinirea condițiilor inamicului privind concesiunile teritoriale pentru încetarea ostilităților este sfârșitul războiului? Fără îndoială, sfârșitul războiului trebuie să prevadă păstrarea integrității teritoriale a Ucrainei, precum și crearea condițiilor pentru a preveni viitoare agresiuni din partea inamicului.

Personal, pentru mine, sfârșitul războiului este îndeplinirea de către statul agresor a condițiilor cuprinse în „formula de pace” propusă de președintele Ucrainei. Sunt sigur că îndeplinirea tuturor celor zece puncte reflectate în această formulă va oferi o oportunitate nu pentru o încetare temporară a focului, ci pentru crearea condițiilor în care Rusia nu va putea să-și pună în aplicare planurile în viitor.

Pentru ca războiul să se sfârșească, este necesar să se întărească izolarea internațională a Rusiei. Vorbim despre presiunea economică sub formă de sancțiuni internaționale, este necesar să-i lipsim pe ruși de aliați influenți care să le poată oferi asistență militară și economică. Numai unirea tuturor țărilor civilizate ale lumii în lupta împotriva agresorului rus va putea opri războiul din Ucraina.

Nu le dăm niciodată pe ale noastre și inamicul trebuie să-și amintească asta pentru totdeauna. Războiul se va încheia nu numai când ultimul soldat rus va părăsi teritoriul nostru, ci când inamicul își va da seama că oamenii care vor să trăiască într-un stat liber nu pot fi învinși.

Memorandumul de la Budapesta, semnat în decembrie 1994, arăta că orice acord internațional poate fi încălcat. Prin urmare, văd aderarea Ucrainei la NATO ca singura garanție a descurajării agresiunii ruse în viitor, precum și întărirea constantă a propriilor forțe armate. Și nu trebuie să uiți niciodată zicala „Dacă vrei pace, pregătește-te de război”. Cu alte cuvinte, doar o armată puternică și profesionistă poate garanta țării noastre pacea și liniștea.