11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 12:06
No menu items!

Codul galben de viscol a mobilizat 3.500 de pompieri, polițiști și jandarmi în zece județe. Cum va fi VREMEA săptămâna viitoare / UPDATE

spot_img

Aproximativ 3.500 de pompieri, polițiști și jandarmi au fost mobilizați să intervină, la nevoie, în cele zece județe aflate sub atenționare Cod galben de ninsori și viscol. Potrivit ministrului afacerilor interne, Petre Tobă, în funcție de evoluția condițiilor meteo este pregătită o rezervă de peste 5.600 de forțe ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Ministrul afacerilor interne a condus duminică o videoconferință cu prefecții și cu șefii structurilor centrale și teritoriale ale MAI, pentru dispunerea măsurilor preventive în contextul atenționării Cod galben de ninsori și vânt puternic, care intră în vigoare duminică la prânz în 10 județe din sudul și din sud-vestul țării.

În cadrul videoconferinței ministrul le-a cerut prefecților și tuturor autorităților cu responsabilități în gestionarea situațiilor de urgență de la nivel teritorial să coopereze și să acționeze din timp,  pentru a nu expune populația unor situații de pericol. „Obiectivul nostru este să nu avem persoane înzăpezite, blocate în trafic și expuse unor situații de risc și de aceea vreau să intervenim rapid și să avem o atitudine preventivă, de informare a populației, a conducătorilor auto, atât în ceea ce privește circulația rutieră, dar și pe parte de situații de urgență„, a subliniat Petre Tobă.

Ministrul le-a mai cerut prefecților, în calitate de președinți ai comitetelor județene pentru situații de urgență, dar și Poliției să monitorizeze modul de derulare a contractelor de deszăpezire. Tobă a reamintit că toate contractele de deszăpezire sunt publice și pot fi consultate pe site-urile instituțiilor prefectului, cunoscându-se foarte bine cui aparține responsabilitatea și care sunt condițiile contractuale.

Pentru această perioadă, în cele 10 județe aflate sub atenționare meteo, MAI este pregătit să intervină în sprijinul autorităților locale cu aproximativ 3.500 de pompieri, polițiști și jandarmi, care au la dispoziție aproape 900 de mijloace. În funcție de evoluția condițiilor meteo este pregătită o rezervă de peste 5.600 de forțe.

În condițiile temperaturilor deosebit de scăzute prognozate de meteorologi, este important ca la nivelul fiecărei comunități să fie asigurată funcționarea sistemelor de utilități publice – apă, căldură și gaze, iar echipele de intervenție să fie pregătite în cazul apariției unor deficiențe cauzate de vremea severă.

La videoconferință, prefecții din cele 10 județe aflate sub Cod galben de ninsoare au menționat că au fost efectuate verificări în teren ale tuturor capacităților de intervenție din bazele de deszăpezire aflate pe raza fiecărui județ și că pentru toate segmentele de drumurile naționale și județene sunt încheiate contracte de deszăpezire.

Ministrul afacerilor interne a atenționat că în cursul zilei de duminică valorile de trafic vor fi mai mari decât în mod obișnuit, având în vedere faptul că foarte mulți români se întorc din minivacanță, sens în care le-a cerut conducătorilor auto să circule cu prudență și doar dacă au mașinile echipate corespunzător pentru condiții de iarnă.

La videoconferința organizată la sediul MAI au participat reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, CNADNR, Ministerului Energiei, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și de la alte instituții cu atribuții pentru intervenția în situații de urgență.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a declarat, la videoconferinţă, că este posibil să fie prelungit până marţi Codul galben de ninsori şi viscol care intră în vigoare duminică la ora 14.00.

Cantităţile de precipitaţii, strat de zăpadă, pentru cele 10 judeţe până mâine (luni – n.r.) după-amiază nu sunt semnificative, însă aceste precipitaţii sunt asociate cu vânt de 50 de km/h, ceea ce înseamnă aspect de viscol„, a spus directorul ANM.

De luni, vântul nu va fi la fel de puternic ca în această noapte, însă vor continua ninsorile în aceste judeţe, a mai spus Sandu, adăugând că este posibil ca ANM să emită luni după-amiază o nouă atenţionare Cod galben de ninsori.

Potrivit directorului ANM, în 10 zile temperaturile vor ajunge la normalul pentru această perioadă: „uşor pozitive pe timpul zilei şi un minus 5 – minus 6 grade Celsius pe perioada nopţii”, „nu de minus 15 – minus 20 de grade”.