13.4 C
București
luni, 12 aprilie 2021 - 22:52

Cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic în București și în 19 județe pentru sâmbătă

Capitala și 19 județe se află sâmbătă, în intervalul orar 10-21, sub Cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic.

Potrivit meteorologilor, sâmbătă, în București și în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42-44 de grade.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Medicii atrag atenția asupra pericolelor asupra sănătății și oferă constant o serie de sfaturi referitoare la hidratare, hrană și la evitarea expunerii la căldură.

Totodată, un număr de 16 județe se vor afla sub Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic iar alte șase sub Cod galben.

Codul portocaliu va afecta județele Tulcea, Constanța, Brașov, Covasna, Botoșani, cea mai mare parte a județelor Mehedinți, Gorj și Suceava, precum și nordul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău și vestul județelor Vrancea, Bacău și Neamț, unde disconfortul termic se va menține accentuat, ITU va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 36 și 38 de grade, iar în zona montană vor fi cu mult mai ridicate decât normele perioadei.

Atenționarea Cod galben vizează județele Mureș, Harghita, Sibiu, nordul județelor Mehedinți și Gorj și vestul județului Suceava, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.

T.S.