28.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024 - 16:58
No menu items!

CNSAS a stabilit că un director adjunct al SRI și un fost director de la Aeroportul Otopeni nu au făcut poliție politică

spot_img

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a făcut publice, pe pagina de internet a instituției, recent, mai multe adeverințe de necolaborare cu Securitatea pe care le-a dat mai multor persoane verificate.

În această listă se regăsesc  două nume ”cu greutate”, și anume cel al lui Ion Săbăreanu, investigat în calitate de director adjunct pe probleme de securitate la Aeroportul Otopeni și cel al lui Viorel George Voinescu (foto), director adjunct în cadrul Serviciului Român de Informații. 

Voinescu a fost verificat ca urmare a unei solicitări adresată CNSAS încă din 2 decembrie 2008 de un anume Vasile Tătar. În urma cercetărilor întreprinse de Direcția de Specialitate din cadrul Consiliului ”au rezultat informații cu privire la apartenența domniei sale la structurile fostului Minister de Interne, în calitate de ofițer de Securitate, însă nu au fost identificate documente din care să rezulte că persoana verificată ar fi desfășurat activități prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului, astfel încât, în cazul domnului Voinescu George Viorel nu se poate reține calitatea de lucrător al Securității în sensul legii”. 

În concluzie CNSAS spune că generalul Viorel George Voinescu nu a derulat activități de poliție politică.

În cazul lui Săbăreanu verificarea acestuia de către CNSAS a fost făcută ca urmare a sesizării Asociației 21 decembrie din 12 august 2008. Reprezentanții Consiliului nu s-au grăbit absolut deloc să termine în timp real cercetările, Săbăreanu finalizându-și de foarte mult timp mandatul în funcția pentru care a fost supus verificării.

Conform datelor din Adeverința publicată pe 2 iulie pe site-ul instituției investigația Direcției de Specialitate din CNSAS față de Ion Săbăreanu a a ajuns la aceeași concluzie ca și în cazul lui Voinescu și anume că ”au rezultat informații cu privire la apartenența domniei sale la structurile fostului Minister de Interne, în calitate de ofițer de Securitate, însă nu au fost identificate documente din care să rezulte că persoana verificată ar fi desfășurat activități prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului, astfel încât, în cazul domnului Săbăreanu Ion nu se poate reține calitatea de lucrător al Securității în sensul legii”. 

Cristi Ciupercă