12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:40
No menu items!

CJUE: Guvernele nu pot obliga companiile de comunicații să livreze date „în absența unei amenințări serioase”

spot_img

Curtea de Justiție a UE a decis să limiteze capacitatea guvernelor naționale de a forța companiile tehnologice să colecteze date despre utilizatorii lor în scopuri de supraveghere, complicând în continuare eforturile depuse de Bruxelles pentru a conveni asupra unui acord de schimb de date post-Brexit cu Marea Britanie, scrie Financial Times.

Curtea Europeană de Justiție a confirmat, marți, că guvernele naționale nu ar putea forța companiile de internet și telefoane să stocheze informații precum date de localizare și metadate în numele prevenirii criminalității sau al securității naționale, practică răspândită în rândul agențiilor naționale de securitate din Europa.

Decizia legală a CEJ, care se aplică utilizării „generale și nediscriminatorii” a unor astfel de practici în absența unei „amenințări serioase”, a urmat plângerilor făcute de apărătorii confidențialității, inclusiv Privacy International din Marea Britanie și La Quadrature du Net din Franța, pledând împotriva politicilor care au încălcat drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Experții au avertizat că hotărârea reprezintă un obstacol pentru Marea Britanie atunci când vine vorba de asigurarea unei „decizii de adecvare” cu privire la transferurile de date de la Bruxelles la timp pentru Brexit, care ar permite transferul de date către Marea Britanie fără a fi necesară instituirea unor garanții suplimentare. .

„Decizia de astăzi este o lovitură a speranței Regatului Unit de a obține o decizie de adecvare din partea UE”, a declarat Estelle Masse, analist senior de politici la Access Now. „Curtea UE a constatat că măsurile de supraveghere din Marea Britanie privind păstrarea în masă și accesul la datele de comunicare sunt incompatibile cu drepturile fundamentale ale UE.”

Bruxelles decide cu ce state va fi de acord să împărtășească datele evaluându-le reglementările privind confidențialitatea datelor și comparându-le cu ale sale. Doar acele țări care îndeplinesc criteriile sale au permisiunea de a partaja date cu UE fără garanții suplimentare.