20.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024 - 23:32
No menu items!

Cîțu vrea certificat verde și la Congres, dacă rata e mai mare de 3 la mie. Orban nu e de acord cu votul online, pentru că nu există platformă

spot_img

La Congresul PNL din 25 septembrie din București, dacă rata de infectare în Capitală va depăşi, pe 25 septembrie, trei cazuri la mia de locuitori, delegații vor fi obligați să aibă certificat verde, a declarat, vineri, cu o săptămână înainte de alegerile interne, premierul Florin Cîțu. Contracandidatul său, Ludovic Orban, susține că la acest congres nu se poate lua în calcul votul online, deoarece nu există încă o platformă.

Florin Cîțu a răspuns la întrebările puse în contextul în care Bucureștiul a depășit rata de 2 la mie și Guvernul a adoptat deja restricțiile valabile pentru depășirea cu peste 3 a aceste rate. Mai exact, dacă localitatea are ca rată de incidență între 3 și 6 la mie, adunările, conferințele, evenimentele pot fi făcute doar cu participarea persoanelor care prezintă certificat verde.

„Este exact ca în sălile de cinematograf sau la spectacol. Este aceeaşi condiţie şi pentru Congresul PNL. Nu văd nicio problemă aici”, a afirmat Cîţu.

Ludovic Orban a precizat și el că modificaările pe care partidul le va face exact cu o săptămână înainte de Congres, la Statut, privesc anumite măsuri pentru organizarea şedinţelor forurilor statutare online. Dar acest lucru nu se poate realiza într-un timp așa scurt, deoarece PNL nu are o platformă pe care ar putea exercita votul pentru cei 5.000 de delegați.

„A existat o propunere de a putea organiza online, dar forma articolului, aşa cum a fost aprobată, forma finală a fost aprobată ca urmare a intervenţiei mele şi propunerea care va fi supusă votului Consiliului Naţional este aceea că în situaţii excepţionale se pot organiza şedinţele forurilor statutare online, cu excepţia acelor şedinţe la care este necesar votul secret, conform prevederilor statutare. Adică, aşa cum a ieşit articolul din Biroul Politic Naţional, nu îngăduie speculaţiile care au apărut că s-ar putea vota online la Congres”, a adăugat Orban.

M. Nedelcu