7.8 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 16:27
No menu items!

Cîțu: “Trebuie să facem totul sustenabil, astfel încât să putem plăti pensiile”

spot_img

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, luni, la Senat, că pe liberali îi interesează ca deficitul la pensii să nu crească, pentru că, până la urmă, “ne furăm căciula dacă pe de o parte creştem pensiile şi pe de altă parte creşte deficitul la pensii”. Despre pensiile speciale ale primarilor, Cîţu a afirmat că impactul bugetar al introducerii acestor pensii ar fi în jur de 600 de milioane de lei, anual. 

Florin Cîţu a declarat, luni, la Parlament, că a discutat în şedinţa conducerii PNL despre reforma sistemului de pensii, despre faptul că avem în PNRR anumite criterii şi un sistem de pensii bazat pe sustenabilitate şi competitivitate.

“Am făcut un calcul rapid cu ceea ce am agreat noi, PNL, pe pensii, şi ce avem acum în buget, şi am atinge foarte rapid acea limită de 9,4 % din PIB. Trebuie să fim foarte atenţi. Putem să ne uităm cum prioritizăm, acea limită în PNRR ia în calcul o reformă a sistemului de pensii. Pe noi ne interesează şi deficitul la pensii să nu crească, pentru că, până la urmă, ne furăm căciula, pentru că pe de o parte creştem pensiile şi pe de alta, creştem deficitul. Trebuie să facem totul sustenabil, astfel încât să putem plăti pensiile”, a spus Cîţu.  El a precizat că o modificare a viziunii pe acest subiect ar trebui discutată cu oficialii europeni. 

Preşedintele PNL a afirmat, despre introducerea pensiilor aleşilor locali, de la 1 ianuarie, că impactul bugetar al introducerii acestor pensii ar fi în jur de 600 de milioane de lei, anual şi că astăzi, în şedinţa coaliţiei, se va discuta acest subiect. 

Florin Cîţu a precizat că Ministrul Finanţelor Publice trebuie să prezinte liniile bugetului de stat pe 2022 şi se va discuta şi despre legea plafoanelor. 

“Din punctul nostru de vedere, ce discutăm ca partid politic, este să vedem dacă vrem să rămînă aceeaşi traiectorie a defictului bugetar, care e construit luând în calcul şi reformele, legea pensiilor, România educată”, a afirmat Cîțu care a dat asigurări că în noul buget nu vor fi taxe noi. 

“Astăzi, în coaliţie primim proiecţia de buget de la Ministerul Finanţelor”, a mai arătat Cîțu. 

Raluca Dan